Jest modyfikacją sernika z białą czekoladą. Zamiast jednej warstwy sera są trzy, każda z innym rodzajem czekolady. Zrezygnowałam też z mandarynkowej polewy.Zrobiłam go dla mojego młodszego syna, wielkiego miłośnika czekolady i sernika.
Jest szybki i prosty w wykonaniu. Doskonale się kroi. Niezbyt słodki, ale bardzo sycący.
Składniki: kwadratowa tortownica o wym. 24x24x7cm
Ciasto na spód:
- 4 białka
- 100g cukru
- 100g masła
- 100g mąki
- sok z ćwiartki cytryny
- kilka kropli aromatu waniliowego
Miękkie masło utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i aromat waniliowy. Ucierać jeszcze przez 5 minut.
Schłodzone białka ubić na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier puder. Delikatnie połączyć je z ciastem. Rozsmarować ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 170°C. Pozostawić w tortownicy do wystudzenia.
I warstwa:
- 250g serka mascarpone
- 330g serka śmietankowego z wiaderka
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40ml wody
II warstwa:
- 250g serka mascarpone
- 330g serka śmietankowego jw.
- 200g mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40ml wody
III warstwa:
- 250g serka mascarpone
- 330g serka śmietankowego jw.
- 200g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 40ml wody
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać, aby się rozpuściła ( ja robię to w mikrofali – 30s/500W )
Utrzeć mikserem oba rodzaje sera z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną czekoladę i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.
Podobnie przygotować pozostałe warstwy. Kolejność jest stepująca : ciasto, warstwa z gorzką czekoladą, warstwa z mleczną czekoladą i na końcu warstwa z białą czekoladą.
Przed krojeniem trzymać całą noc w lodówce.
Sernik potrójnie czekoladowy-podobne przepisy
> Sernik "Czekoladowa trufla" z orzechami> Sernik czekoladowo-malinowy
> Sernik czekoladowy z wiśniami
> Sernik czekoladowy
Smacznego :)
Aronia
idealne te kostki :) Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie:)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bosko. Przepis zapisałam i chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJa bym nie umiała tak pięknie pokroic sernika:)
Pozdrawiam:)
jaki równiutki!
OdpowiedzUsuńjak z wystawy w cukiernii xd
wygląda cudownie.
niesamowicie równy :) potrójna czekolada jest bardzo przekonująca :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńFenomenalny :)
OdpowiedzUsuńależ cudny ten serniczek, nie dość że musi być przepyszny, to jeszcze tak rewelacyjnie wygląda, te wszystkie warstwy wyszły Ci takie równiusieńkie jak od linijki, jestem pod wrażeniem, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę przecudnie!
OdpowiedzUsuńObłędny. Wygląda cudownie i nawet ten upał mnie nie powstrzymuje od chęci zutylizowania zalegającej czekolady i przygotowaniu takiego sernika ;)
OdpowiedzUsuńJest piękny - idealne warstwy, idealnie pokrojony...po prostu mój ideał.
bajerancki :D i jak prościutko pokrojony :D
OdpowiedzUsuńPrawdziwie czekoladowy deser, dla czekoladożerców :)
OdpowiedzUsuńOglądam Twojego bloga i nie mogę nasycić oczu. Twoje ciasta są tak równiutkie, tak geometrycznie doskonałe, że normalnie aż Ci zazdroszczę! ;) (ale tak pozytywnie :)).
OdpowiedzUsuńWitam ciasto przecudne!!! Mam pytanie odnośnie tortownicy.Jakie wymiary, i czy brytfanka też może być?
OdpowiedzUsuńWymiary są podane pod tytułem przepisu, ale napiszę jeszcze raz 24x24x7cm. Brytfanka też oczywiście może być. Dobrze żeby miała proste brzegi, a nie rozszerzające się ku górze. Proponuję też wyłożyć ją kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, łatwiej będzie później wyjąć ciasto i je pokroić.
UsuńZa duzo kupic i za duzo wydaje.Pysznie ale za drogo.
OdpowiedzUsuńrobi�am, wygl�da cudownie i nie jest taki trudny do zrobienia ale jest baaaaaardzo s�odki. dla mnie za s�odki. i fakt wychodzi drogo.
OdpowiedzUsuń