Powszechnie się uważa, że gotowanie zajmuje dużo czasu. Latami tkwimy z takim przekonaniem gotując tradycyjne potrawy i spędzając w kuchni godziny. Do czasu gdy ktoś albo coś nam uświadomi, że wcale tak nie musi być. Konkurs „30 minut z Apetiną" pokazał jak wiele wspaniałych smacznych potraw można przygotować w pół godziny. Dziś przepis na kolejne takie szybkie danie, w którym postanowiłam wykorzystać resztki majonezu ziołowo-cytrynowego od wczorajszej sałatki.
Placki zrobiłam z kaszy jęczmiennej, która też mi została z poprzedniego dnia, ale nawet jeśli będziecie musieli ją ugotować to i tak się wyrobicie w tym czasie. Dodałam do niej ser Arla Apetina Basil & Oregano, natkę pietruszki i otręby. Placki podałam z sałatką z wędzonego łososia, czerwonej cebuli, awokado i wspomnianego majonezu ziołowo-cytrynowego. Było pysznie i zdrowo. Danie można podać zarówno na obiad jak i przystawkę ewentualnie ciepłą kolację.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia - składniki
Sałatka:
- 200g wędzonego łososia
- pół awokado
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu ziołowo-cytrynowego z tego przepisu
- sól
- pieprz
Placki:
- 100g kaszy jęczmiennej
- 100g sera Arla Apetina Bazylia i Oregano
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- olej do smażenia
Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia - wykonanie
Przygotowanie sałatki:
Posiekać drobno wędzonego łososia . Awokado pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do salaterki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotowanie masy na placki:
Ugotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Zahartować przepłukując zimną wodą.
W tym czasie przygotować sałatkę.
Do ugotowanej, wystudzonej kaszy dodać rozgnieciony widelcem ser, jajo, otręby, mąkę i zioła. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Smażenie:
Rozgrzać na patelni olej. Nakładać łyżką porcję masy i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sałatką z wędzonego łososia.
Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną".
Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia - podobne przepisy
> Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami
> Ziołowe placki ryżowe
> Placki z cukinii z dipem jogurtowym
> Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem
> Quiche z brokułami i wędzonym łososiem
Smacznego :)
Aronia
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń