Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami



Placki z kaszy jaglanej




Czy  wszystko dobre zawsze musi się tak szybko skończyć?
Czy te błogie chwile nie mogłyby trwać wiecznie.
Wychodzę w piżamie na taras.
Tutaj nie musze się martwić, że ktoś mnie zobaczy.
Domy są daleko od siebie i dodatkowo drzewa zasłaniają widok.
Podziwiam misternie utkaną pajęczynę.
Osadzone na niej krople rosy błyszczą w promieniach przebijającego się między konarami drzew słońca jak diamenty.
Jak tu cicho o poranku.
Jestem tylko ja i delikatnie, prawie bezszelestnie poruszający czubkami strzelistych sosen wiatr. Nawe ptaki zdaje się zamilkły by mi nie przeszkadzać.
Wzdycham ciężko. Żal będzie stąd wyjeżdżać…

Stawiam w korytarzu kosze pełne cukinii i kurek.
Przeglądam leżącą na komodzie pocztę i szybko odkładam na miejsce.
Jeszcze nie chcę zaprzątać sobie głowy rachunkami i szarą codziennością.
To jeszcze może poczekać.
Chłopcy zaraz wpadną do domu i trzeba szybko zrobić coś do jedzenia.
Wiedzą, że miałam dzisiaj wrócić więc pewnie sami o to nie zadbali…

Zakładam ulubiony niebieski fartuszek  przywieziony  z jakiś warsztatów.
To nic, że trochę już sprany, że miejscami plamy zostały na zawsze
i nie pomaga nawet ten wszędzie reklamowany cudowny środek.
Grunt, że spełnia swoją rolę i chroni moje ubrania...

Zastanawiam się nad wyborem noża.
Ten chyba będzie dobry #MyVictorinox.
Ostry, poręczny i wygodny.
Mogłabym opisać go jednym słowem - ergonomiczny.
To takie modne ostatnio słowo.
Ciach, ciach, ciach ale sprawnie mi idzie.
Ergonomia moi kochani, ergonomia…

Przepis bierze udział w konkursie - Zachowaj smak wakacji z Victorinox! 


Placki z kaszy jaglanej

ILOŚĆ PORCJI - 3

Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami - składniki

  • 400g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400g kurek
  • 0,5 szklanki cukinii startej na drobnej tarce
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa do smażenia
  • kwaśna śmietana do podania

Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami - wykonanie

Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Przestudzić.

Kurki oczyścić, opłukać i osaczyć na sicie. Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić osączone kurki i usmażyć na złoto dodając pod koniec smażenia pokrojony w plasterki czosnek.
Połowę kurek przełożyć na deskę i delikatnie posiekać nożem.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać usmażoną cebulę,  posiekane kurki i natkę pietruszki, startą i odciśniętą cukinię, jajko i mąkę ziemniaczaną.  Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Rozgrzać oliwę. Kłaść porcję masy i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ