Czasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Ten chleb przygotowałam z myślą o akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.
Chleb pszenny z ziemniakami - przepis
Składniki na jeden duży bochenek
- 575g mąki pszennej typ 550
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 380ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
Wlać do misy miksera wodę z oliwą. Wsypać pozostałe składniki i dodać ugotowane ziemniaki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Gdyby było za twarde trzeba dolać trochę wody, jeżeli zbyt rzadkie to dosypać mąki. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Uformować owalny bochenek i przełożyć go do wysmarowanej masłem formy. Przykryć i zostawić do ponownego rośnięcia, ale nie dłużej niż na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, gorący jeszcze raz posmarować wodą i wystudzić na kracie kuchennej.
Chleb pszenny z ziemniakami - wersja z automatu typ Moulinex OW1101
Składniki na 1 chleb o wadze ok. 800g
- 400g mąki pszennej typ 550
- 75g mąki pszennej razowej
- 100g ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 270ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Wlać do pojemnika wodę i oliwę. Dodać ugotowane ziemniaki, sól i cukier. Wymieszać oba rodzaje mąki z drożdżami i wsypać do pojemnika. Zamknąć pokrywę i ustawić na program 1 czyli podstawowy. Dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Chleb pszenny z ziemniakami - podobne przepisy
> Chleb tostowy
Smacznego :)
Aronia
Wygląda rewelacyjnie ....
OdpowiedzUsuńMoja babcia taki robiła, a że rodem jestem z Wielkopolski, to nic dziwnego, że tam ziemniaki dodawano do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńA moja babcia dodawała ugotowane buraki cukrowe, bo to się u nich uprawiało.
Usuń