Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" i „Oleju kujawskiego filtrowanego na zimno”.
Chleb piwny z suszonymi śliwkami - przepis
(inspiracja - "Domowy chleb bułki i bułeczki" Anny Wrońskiej)
Składniki: podłużna forma o wym. 11x25cm
- 225g mąki pszennej typ 650
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g świeżych drożdży
- 1 szklanka piwa Karmi Clasic
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 100g suszonych śliwek pokrojonych w paseczki
Rozmieszać drożdże z cukrem, 1 czubatą łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody. Odstawić aż zaczyn wyrośnie.
Wlać do dzieży robota lekko podgrzane piwo, dodać cały zaczyn, mąkę i
pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno
utworzyć kulę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Powinno podwoić swoją objętość.
Przełożyć na deskę, lekko odgazować, uformować podłużny bochenek i przełożyć do wysmarowanej
masłem formy. Przykryć suchą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczony chlebek wystudzić na kracie kuchennej.
Chleb piwny z suszonymi śliwkami - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Aronia
Piękny bochen. Na chleb piwny już od dawna mam ochotę.
OdpowiedzUsuńJednak wolę z masłem ;)