Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale z serami zarówno białymi jak i żółtymi oraz delikatną wędliną. Do jego przygotowania wykorzystałam dwa rodzaje oliwy Monini. Pierwsza podstawowa to Exstra Vergine Delicato, dzięki ktorej chlebek jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Druga natomiast to oliwa smakowa Flavoured Exstra Vergine Basil nadająca mu pewnej świeżości i podkreślająca aromat bazylii. Chlebek ma też ciekawy, lekko pomarańczowo-czerwony kolor za sprawą soku pomidorowego, a zrobionego z niego kanapki wzbudzały duże zainteresowanie.
Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią - przepis
Składniki na 1 bochenek:
- 500g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka chudego mleka
- 50ml oliwy Monini Exstra Vergine Delicato
- 1 łyżeczka oliwy Monini Flavoured Exstra Vergine Basil
- 2 łyżki soku pomidorowego
- 75g czarnych oliwek bez pestek pokrojonych na plasterki.
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- mąka do posypania
Wsypać do dzieży miksera mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlać letnie mleko, oliwę i sok pomidorowy. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je na blat. Dodać oliwki z posiekaną bazylią i zagnieść.
Przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Przełożyć do tortownicy o śr. 24cm
wyłożonej papierem do pieczenia i odstawic do ponownego wyrośnięcia, tym
razem na około 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Posypać wyrośnięty chleb dwoma łyżkami mąki i piec około 40 minut.
Wystudzić na kracie kuchennej.
Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Smacznego :)
Aronia
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek! :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebek, musiał pysznie smakować ;)
OdpowiedzUsuńChlebek cudowny i pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś pomidorowy i bardzo mi smakował:)
OdpowiedzUsuń