Cukinia a la Cordon Blue







       
    Końcówka sierpnia zachwyca kolorami i zapachami. Uwodzi wonią dojrzałych owoców,  dziko rosnących ziół i wilgotnej trawy o poranku. Pomimo rześkiego powietrza zapowiada się słoneczny dzień. Idealny by wybrać się na zakupy na pobliskie targowisko...

Przechadzam się między straganami i wdycham słodycz dojrzałych owoców. Patrzę na nie zachłannie i mam wielką ochotę kupić je wszystkie. W tej różnorodności zaczynam się gubić i już nie wiem po co tak naprawdę przyszłam. Czy po soczyste jabłka, dojrzałe brzoskwinie, a może granatowo-fioletowe śliwki. Moją uwagę przyciągają nagle dorodne okrągłe cukinie. Proszę sprzedawcę o dwie i szybko wracam do domu by zrealizować przepis, który nagle przyszedł mi do głowy....




Cukinia a'la Cordon Blue - przepis

Składniki na 6 porcji:

  • 2 okrągłe cukinie
  • 6 plasterków  gotowanej szynki
  • 1 opakowanie mozarelli Galbani w zalewie
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Umyć cukinie i pokroić w plastry grubości około 3mm. Wykorzystać tylko te większe, których powinno być około 12. Plastry cukinii posolić i zostawić na sicie na 15 minut aby puściła sok. Następnie każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na sześciu plastrach cukinii rozłożyć połowę sera, następnie plastry szynki i na niej resztę  sera. Przykryć pozostałymi plastrami cukinii. 

Przygotować trzy talerze. Na pierwszy wybić jajko i je roztrzepać, na drugi mąkę z dodatkiem soli i pieprzu, a na trzeci bułkę tartą. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na rumiano z oby stron. Podawać od razu.

Przepis bierze udział w konkursie "Włoska strona lata z Galbani" i zawiera lokowanie produktu.

Smacznego :)
Aronia

Włoska strona lata z Galbani



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz