W dzieciństwie najczęściej zajadaliśmy je z cukrem. Dziś nie wyobrażam sobie tego, chociaż mój młodszy syn też je tak je. Ja wolę zdecydowanie wytrawną wersję np. z dipem chrzanowym na bazie gestego jogurtu typu greckiego.
Placki ziemniaczane z otrębami-przepis
Składniki na dwie porcje (6 sztuk):
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa otrąb owsianych
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Dip chrzanowy:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki gotowego chrzanu ze słoiczka
- szczypta soli i pieprzu
Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Przełożyć na sitko ustawione nad miseczką i lekko odcisnąć. Odciśnięte ziemniaki wymieszać z otrębami, maką i jajkiem. Z miseczki nad, którą były odcedzane ziemniaki, zlać wodę, a osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Doprawić solą i pierzem. Całość dokładnie wymieszać.
Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć niewielkie placki z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Wymieszać jogurt z chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Podać oddzielnie w miseczce.
Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym-podobne przepisy
> Ziołowe placki ryżowe
> Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia
> Placki jaglane z kwaśną śmietaną i kurkami
> Placki zwane kozami
Smacznego :)
Aronia
Znakomite :-) Fajna alternatywa dla klasycznych, ciężkich placków.
OdpowiedzUsuń