Imieniny mojego męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może nie zmieścić się w klasycznej tortownicy. Ja wykorzystuję w takich przypadkach specjalną obręcz do tortów, ale można z powodzeniem nadsztukować zwykłą tortownicę paskiem foli aluminiowej.
Tort czekoladowo-wiśniowy-przepis
(źródło - "Smacznego")
Składniki : tortownica o śr. 24 cm
Ciasto:
- 125g mąki
- 125g masła
- 125g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka kakao
- 50 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysta masę. Dodawać kolejno jajka cały czas ucierając. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy. Wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 30 minut. Sprawdzić w środku patyczkiem czy się upiekło.
Wyjąć i zostawić w tortownicy do wystudzenia. Zimne przekroić w poziomie na pół.
Warstwa wiśniowa:
- 50ml likieru wiśniowego do nasączenia ciasta
- 500g wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
- 65g cukru
- 50g skrobi kukurydzianej
- szczypta cynamonu
- skórka otarta z połowy cytryny
Rozmrozić wiśnie. Wymieszać z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i zagotować. Skrobię kukurydzianą rozprowadzić wodą i wlać do gotującej masy. Ponownie zagotować cały czas mieszając.
Ułożyć jeden krążek ciasta na paterze. Zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Skropić połową likieru wiśniowego i rozsmarować na nim masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Zostawić na godzinę aby masa zastygła.
Warstwa śmietanowo-jogurtowa
- 500ml śmietany kremówki o zaw. tł. 30%
- 340g jogurtu greckiego light
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50ml wody
- 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
- 3 łyżki startej gorzkiej czekolady do dekoracji
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z zagęstnikiem wsypując powoli 1,5 łyżki cukru pudru. Dwie łyżki przełożyć do worka cukierniczego i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę połączyć z jogurtem i pozostałym cukrem pudrem.
Namoczyć żelatynę w wodzie. Podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy śmietanowej. Wymieszać.
Wierzchni krążek ciasta nasączyć pozostałym likierem wiśniowym i
przykryć warstwą kremu śmietanowego. Wyrównać powierzchnię i wstawić do
lodówki aby masa zastygła.
Gotowy tort posypać startą czekoladą i udekorować bitą śmietaną.
Tort czekoladowo-wiśniowy-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Wygląda imponująco! Pyszny i piękny!
OdpowiedzUsuńNiewątpliwie do wypróbowania :) Oj przypomniał mi się smak wiśni :)
OdpowiedzUsuńBoskie! :) I jaki piękny równiutki kawałek:)
OdpowiedzUsuńTakie połączenia to ja lubię :-) Piękny torcik :-)
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za kawałek tego tortu :) mniam
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie :) Jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńpiękny, cudne smaki i imponujący wygląd
OdpowiedzUsuńPiękny torcik z wybornymi smakami !
OdpowiedzUsuńwykwintny :)
OdpowiedzUsuńAle elegancki:) I jakie pyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńJaki on śliczny elegancki wyszedł!
OdpowiedzUsuńpyszny zapewne,tylko ile jajek do ciasta?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale się gdzieś zgubiły. Potrzebne są trzy. Przepis już poprawiony.
OdpowiedzUsuńTen tort jest boski :-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie , czy przy robieniu ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao + mleko i ekstrakt łącząc z resztą należy miksować czy wymieszać łyżką , bo jest napisane aby wymieszać , i teraz nie wiem czy mogę to zmiksować wszystko (boję się żeby nie było grudek z mąki) czy należy to wymieszać żeby np ciasto było puszyste ?
OdpowiedzUsuńU mnie robot cały czas miesza ciasto, a ja dodaję po kolei składniki, czyli - można zmiksować.
OdpowiedzUsuńMożna zamiast zwykłych lub mrożonych wiśni dodać wiśnie w wódce?:)
OdpowiedzUsuńWiśnie świeże lub mrożone po podgrzaniu poszczają dużo soku, który się zagęszcza właśnie skrobią. Wiśnie z wódki tego soku już nie puszczą.Można oczywiście uzupełnić go sokiem z kartonu. W sumie powinno być około 700ml (wiśnie+sok). Taki tort też nie będzie się nadawał dla dzieci. Można natomiast użyć kompotu wiśniowego tylko trzeba uważać na pestki.
UsuńMam pytanie co do masy jogurtowej - skladniki mieszamy ze soba czy miksujemy ? :)
OdpowiedzUsuńJa mieszam mikserem ustawionym na najmniejsze obroty. Masa wiśniowa ściśnie się bez problemu w temp. pokojowej, ale oczywiście można wstawić też tort do lodówki.
UsuńBardzo dziekuje za szybka odpowiedz :)
UsuńA i jeszcze jedno ! Czy po nalozeniu masy wisniowej wkladamy do lodowki ?
OdpowiedzUsuńChcialabym zrobic ten tort na wieczor panienski przyjaciolki, bedzie on jutro wieczorem. Lepiej zrobic go dzisiaj i trzynac jutro w lodowce czy jutro rano ?
OdpowiedzUsuńTorty, które zawierają w składzie żelatynę najczęściej robię w dzień poprzedzający uroczystość. Przez noc dobrze się ścisną i będą się lepiej kroić. Ten tort spokojnie można zrobić dziś nic nie straci na smaku ani wyglądzie. Radziłabym tylko dodać dla pewności do śmietany przed ubiciem zagęstnik, aby dekoracja dobrze się prezentowała.
UsuńCzy skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną. Jeżeli tak to ile jej użyć?
OdpowiedzUsuńMożna, tylko jej trzeba dać mniej. Myślę, że 1 łyżka stołowa powinna wystarczyć. Gdyby masa była zbyt rzadka to zawsze jeszcze można dodać trochę.
Usuńa czy można zastąpić skrobie kukurydzianą mąką kukurydzianą? Hmmm i czy jeśli upiekę na tortownicy o średnicy 26 cm to będzie zbyt niskie?
OdpowiedzUsuńNie, nie będzie bez obaw. Co do mąki kukurydzianej to nie polecam, bo masa nie będzie taka przezroczysta tylko bardziej jak budyń. Lepiej zastąpić ją mąką ziemniaczaną. Myślę, że 1 pełna łyżka stołowa powinna wystarczyć.
UsuńCzy mogę zrobić tort na tortownicy o średnicy 24 cm? i czy mogę zastąpić skrobie kukurydzianą mąką kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest właśnie na taką tortownicę. Odnośnie mąki kukurydzianej napisałam w komentarzu wyżej.
UsuńRobiłam ten tort już 2 razy z tą różnicą że robiłam inną dekorację na białym śmietanowym tle. Na wigilie będę go robić 3 raz. Za każdym razem wychodził super i cała rodzina się zajadała. Uwielbiam wracać do tego przepisu. Dzięki Ci przeogrome za niego :)
OdpowiedzUsuńto wielka radość dla mnie, że przepis się sprawdził, wszystkim smakował i że do niego wracasz:) dziękuję za odwiedziny i skorzystanie z przepisu.
UsuńMożna otynkować ten tort żeby był bardziej urodzinowy?
OdpowiedzUsuńMożna obłożyć bitą smietaną i obsypać wiórkami czekoladowymi
Usuń