Taką zmrożoną miazgą ze świeżych owoców raczono się już w starożytności. Cudownie orzeźwiające desery serwował swoim gościom Neron podczas letnich upałów, wywołując oburzenie wielu poddanych. Zrobienie takiego przysmaku było bowiem wielce trudnym przedsięwzięciem i wymagało sprowadzenia lodu z wysokich partii gór.
Dopiero Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Jednak klasyczna postać sorbetu to perski wynalazek. Nie wiadomo dokładnie jak smakował, chyba nieźle skoro zadomowił się na królewskich stołach, a później trafił także do domów zamożnych mieszczan. W dziewiętnastowiecznych przyjęciach podawano go zazwyczaj pomiędzy pieczoną jagnięciną i pieczonym drobiem. Później serwowany był jako desery, ale przegrał konkurencję z lodami. Obecnie, gdy wszyscy się odchudzają, znowu wraca do łask. Pojawiają się także jego wytrawne wersje na bazie warzyw. Zazwyczaj podaje się je po gorącej przystawce, a przed daniem głównym.
Moja propozycja to mocno orzeźwiający sorbet z melona, limonki i białego wytrawnego wina. Co prawda upały trochę nam odpuściły, ale jak wrócą będzie w sam raz.
Sorbet melonowy z limonką-przepis
Składniki na 750ml:
- 1 melon cantaloupe
- sok z 2 limonek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
Melon przekroić na pół. Usunąć pestki i skórę. Miąższ pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki co najmniej na 2,5 godziny. Mieszać od czasu do czasu trzepaczką rózgową lub widelcem.
Sorbet melonowy z limonką-podobne przepisy
> Lody truskawkowo-waniliowe
> Lody pomarańczowe
> Porzeczkowe lody jogurtowe
> Lody ananasowe
> Wiśniowe lody stracciatella
> Lody bananowe z rodzynkami i kawałkami czekolady
> Lody czekoladowe dwuskładnikowe
> Lody marakuja
> Lody jagodowe
Smacznego :)
Aronia
Ale ma śliczny kolorek :)
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie:)
OdpowiedzUsuńfantastyczne:) muszę wreszcie zrobić coś takiego:)
OdpowiedzUsuńJestem zauroczona przepisem. :)
OdpowiedzUsuńidealne orzeźwienie! tylko upałów na razie brak xd
OdpowiedzUsuńI podobno ma już ich nie być. Cóż przepis przyda się na przyszły rok, a ja
OdpowiedzUsuńwszystkim bardzo dziękuję za pozostawione komentarze.
Fenomenalnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że ten deser ma właściwości sorpcyjne..? Słownik...
OdpowiedzUsuńAnonimowy - dziękuję za wyłapanie błędu. Jak się pisze posty w nocy i używa metody "kopiuj - wklej" to wychodzą takie "kwiatki".
Usuń