Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy. I nie żałuję. Powiem więcej, już na stałe wejdzie do mojego przetworowego repertuaru. Jest pyszny. Niezbyt gęsty i nie za słodki. Ma jasny kolor, bo wykorzystałam tylko sam miąższ, bez skórek. Może być świetnym dodatkiem do naleśników, leniwych, deserów i twarożków. Ja mam konkretne przeznaczenie na niego, na razie nie zdradzę jakie ale z całą pewnością jeszcze o nim przeczytacie na blogu.
Mus śliwkowy z rumem - przepis
Składniki na 2 słoiki o poj.500ml
- 2kg śliwek węgierek
- 200g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 40ml rumu
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przetrzeć aby usunąć skórki. Ja zrobiłam to przy użyciu specjalnej przystawki do mojego robota planetarnego, ale równie dobrze można to zrobić w inny sposób. Mianowicie wrzucić pokrojone śliwki do garnka. Wlać pół szklanki wody i rozparować. Następnie przetrzeć przez sito. Dodać cukier i cynamon. Gotować na małym ogniu godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Wlać rum i wymieszać. Gorącym napełnić suche, wyparzone słoiki.
Zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Mus śliwkowy z rumem - podobne przepisy
Mus śliwkowy z rumem - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
jak z rumem to porywam słoiczek
OdpowiedzUsuńCo prawda wyszły tylko dwa, ale proszę bardzo
UsuńMmmm... musi być pyszny. Chętnie wprosiłabym się na ten drugi ;)
OdpowiedzUsuńSuper musik, a u mnie rum zalega w szafce :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,wyszedł pierwsza klasa !!!! :)
OdpowiedzUsuńno to bardzo się cieszę, że wyszło dobrze i na dodatek smakuje:)
Usuń