Deser zainspirowany drugą z nowej tropikalnej serii smakowej galaretek WINIARY, galaretką o smaku Pina Colada czyli karaibskiego deseru z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Stąd też obecność w nim ananasa i wiórków kokosowych. Do jego przygotowania potrzebna będzie półokrągła foremk tzw. „cwibakówka”. Ja mam taką o dł. 30cm. i poj. 1.5l. Dobrze jest wyłożyć ją folią spożywczą, wówczas bez trudu będziemy mogli później ją zdjąć. Głównymi składnikami deseru są galaretki o smaku Pina Colada . Użyłam ich aż 5 opakowań. Jedną do dekoracji i 4 do masy. W obu przypadkach zmniejszyłam ilość wody do ich przygotowania w stosunku do podanej na opakowaniu. Proszę zwrócić na to uwagę przygotowując je. Deser nie jest przesłodzony, ale jak ktoś woli bardziej słodkie można zwiększyć ilość cukru.
Comber "Pina colada" przepis
Składniki: Forma półokrągła „cwibakówka” dł. 30cm
Mus ananasowy:
- 1 puszka ananasa - 565g
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ szklanki wody
Krążki ananasa pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do blendera, wlać sok i zmiksować. Przelać do rondla, dodać sok wyciśnięty z cytryny i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z wodą i wlać do gotującego się musu cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Lekko przestudzić. Mus przela do naczyń w kształcie walca o śr, 3.5cm. Ja wykorzystałam w tym celu szklanki dość wysokie i mające proste brzegi, ale mogą być też pierścienie cukiernicze. Łączna wysokość tych naczyń powinna być równa dł. formy, w której będziemy przygotowywać comber. Wcześniej należy je posmarować olejem, aby potem łatwiej było wyjąć zastygnięty mus. Zostawić do wystudzenia najpierw w temp. pokojowej, a później w lodówce.
- 4 galaretki Pina Colada Winiary
- 500ml gorącej wody
- 500ml śmietanki kremowej 30%
- 250g serka śmietankowego z wiaderka
- 1 łyżka cukru pudru
Formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą.
Galaretki zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę (15 min. w zamrażarce) ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem pudrem, a następnie połączyć z bitą śmietaną. Wlać tężejące galaretki i dokładnie wymieszać. Wylać około 1cm warstwę masy na dno formy i wstawić do lodówki aby się ścięła. W tym czasie wyjąć mus ananasowy z pojemników. Ułożyć na zastygniętej masie wzdłuż całej formy i wylać na niego pozostałą masę. Ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dekoracja:
- 150ml śmietany kremowej 30%tł.
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 opakowanie galaretki Pina Colada Winiary
- 185ml gorącej wody
- świeże listki melisy do dekoracji
Zalać galaretkę gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdy
osiągnie temp. pokojową wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią
aluminiową. Grubość warstwy galaretki powinna wynosić ok. 1,5 cm.
Wstawić do lodówki. Dobrze zastygnięty comber wykładamy na półmisek. Delikatnie odklejamy folię spożywczą.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Odłozyć 3-4 łyżki do worka cukierniczego, a resztą posmarować wierzch combra. Posypać wiórkami kokosowymi. Z pozostałej śmietany wycisnąć kilka rozetek na wierzchu naszego deseru.
Wyciąć kilka kółek o śr. 3,5 cm z zastygniętej galaretki i przykleić do rozetek. Ozdabić świeżymi listkami melisy lub mięty.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Comber "Pina colada" - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Nigdy nie robiła, ani nie jadłam nawet podobnego deseru. Wygląda bardzo pysznie, chyba muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie!
Dziękuję, ale marnie to widzę. Strasznie silna konkurencja
Usuńnie powiem, robi wieeeelkie wrażenie.
OdpowiedzUsuńbardzo elegancki.
OdpowiedzUsuńŚwietne, ale chyba dla zaawansowanych. Fajnie gdyby można było obejrzeć proces tworzenia na filmiku! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń