Nadszedł czas na wiśniowe wypieki. Na początek pyszny przekładaniec z dodatkiem ajerkoniaku. Blaty zrobiłam z ciasta ucieranego. Nasączyłam je mieszaniną mleka i ajerkoniaku, dzięki czemu są miękkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Przełożyłam je warstwą dość kwaśnych wiśni i przykryłam bitą śmietaną z ajerkoniakiem. Całość udekorowałam bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Składniki: blacha o wym. 22x27cm
Ciasto:
- 250g mąki
- 150g masła
- 120g cukru
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce.
Zimne wyjąć z blaszki i przekroić w poziomie na dwa blaty. Górny odłożyć, a spodni z powrotem włożyć do blaszki.
- 4 łyżki ajerkoniaku
- 6 łyżek mleka
Wymieszać ajerkoniak z mlekiem i połową przygotowanej porcji nasączyć spodni blat ciasta.
- 500g wydrylowanych wiśni
- 75g cukru
- 200ml zimnej wody
- 50g skrobi kukurydzianej
Wiśnie wrzucić do rondla. Dodać cukier i podgrzewać do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i wlać cienkim strumieniem do gotujących się wiśni, cały czas mieszając. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wyłożyć masę na nasączony blat ciasta. Wyrównać i przykryć drugim blatem. Na wierzchu położyć deseczkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Gdy masa wystygnie usunąć deseczkę, a wierzch ciasta nasączyć pozostałą mieszaniną ajerkoniaku z mlekiem.
- 600ml śmietany kremówki o zaw. tł. 30%
- 0,5 szklanki ajerkoniaku
- 3 łyżeczki żelatyny + 30ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Rozpuszczoną żelatynę najpierw wymieszać z ajerkoniakiem i 2 łyżkami bitej śmietany i dopiero wtedy połączyć z pozostałą śmietaną. Wylać na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.
- 300ml śmietany kremówki o zawartości tłuszczu minimum 30%
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- wiórki czekoladowe
Ubić śmietanę (wcześniej dobrze schłodzoną) na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i pokryć całą powierzchnię ciasta rozetkami ze śmietany. Posypać czekoladowymi wiórkami. Ponownie wstawić do lodówki aby ciasto dobrze zastygło.
Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami-przepis
> Tort kawowy z ajerkoniakiem> Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem
> Deser czekoladowo-wiśniowy dla dorosłych
> Sernik czekoladowy z wiśniami
Smacznego :)
Aronia
piękne wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńBardzo ładne ciasteczko:)
OdpowiedzUsuńi smakowite
UsuńChętnie zjadłabym taki smakołyk,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę
UsuńWygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje, polecam
UsuńPieknie się prezentuje i zapewne smakuje wiśmienicie!
OdpowiedzUsuńoj tak
UsuńCzy można przełożyć ciasto dżemem wiśniowym albo frużeliną?
OdpowiedzUsuńDżemem wiśniowym jak najbardziej,frużelina wydaje mi się być do tego za rzadka. To nie może być lejące, żeby nie wyciekało.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają te warstwy. :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie:)
OdpowiedzUsuńAleż cudne ciacho!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda;):) Już zapisałam przepis, w najbliższym czasie na pewno wypróbuję;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa czy jak dodam wiśnie wydrylowane z syropu, domowej roboty, to da się to zagęścić jakoś, żeby masa wiśniowa była dobrej sztywności?
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto!!!
oczywiście, można zagęścić skrobią kukurydzianą, albo ziemniaczaną. Radziłabym jednak rozcieńczyć syrop wodą, żeby nie był taki słodki. Można też zamiast skrobi użyć żelatyny. Wówczas będziemy mieć taką warstwę galaretki wiśniowej z owocami.
Usuńchyba ten dodatek wiśni mnie rozłożył na łopatki ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wszystkie komentarze.
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja,zresztą jak zawsze u Ciebie.
OdpowiedzUsuńdziękuję Ci Alu:)
Usuńrewelacyjnie wygląda, zapisuję przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam, myślę, że nie będziesz żałować. Życzę udanych wypieków i zapraszam ponownie:)
Usuńpozdrawiam:)
Na wystawie w cukierni nie spotkałem takich cudów - A szkoda-
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie czy zamiast wiśni można przełożyć ciasto dżemem z czarnej porzeczki i zagęścić galaretką.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńMożna przełożyć dżemem, ale z galaretki bym zrezygnowała, bo moim zdaniem to będzie za słodkie. Ja bym przełożyła samym dżemem, warstwa wówczas będzie co prawda cieńsza, ale to nic nie szkodzi. Dżem z czarnej porzeczki będzie się dobrze komponował z resztą ciasta.
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedz.Kasia
OdpowiedzUsuńWitam właśnie zabrałam się do ciasta a tu zakalec :-( pytanie brzmi czy ciasto powinno byc ciężkie po utarciu skł,???
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
tak, raczej cięższe zdecydowanie niż biszkopt :) z mojego doświadczenia wynika, że powodem zakalca jest najczęściej złe wymieszanie składników zwłaszcza gdy dodajemy płyny, tak jak w tym przypadku mleko.
UsuńDziękuję, zabieram się do drugiego podejścia -nie poddaje się ;-) Pozdrawiam iżyczę spokojnych i wesołych świąt w przyjaznej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że tym razem się uda, czego życzę z całego serca :) dziękuję za życzenia i wzajemnie Wesołych, Smakowitych Świąt :)
UsuńDzień dobry,czy zamiast skrobi kukurydzianej można dodać mąkę krupczatkę ?
OdpowiedzUsuńLepszym rozwiązaniem będzie dodanie budyniu o smaku wiśniowym lub waniliowym. Z tym, że chyba całe opakowanie to będzie za dużo.
Usuń