Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami





      Nadszedł czas na wiśniowe wypieki. Na początek pyszny przekładaniec z dodatkiem ajerkoniaku. Blaty zrobiłam z ciasta ucieranego. Nasączyłam je mieszaniną mleka i ajerkoniaku, dzięki czemu są miękkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Przełożyłam je warstwą dość kwaśnych wiśni i przykryłam bitą śmietaną z ajerkoniakiem. Całość udekorowałam bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.



Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami-przepis
Składniki: blacha o wym. 22x27cm

Ciasto:
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 120g cukru
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce.
Zimne wyjąć z blaszki i przekroić w poziomie na dwa blaty. Górny odłożyć, a spodni z powrotem włożyć do blaszki.

Nasączenie:
  • 4 łyżki ajerkoniaku
  • 6 łyżek mleka

Wymieszać ajerkoniak z mlekiem i połową przygotowanej porcji nasączyć spodni blat ciasta.

Warstwa wiśniowa:
  • 500g wydrylowanych wiśni
  • 75g cukru
  • 200ml zimnej wody
  • 50g skrobi kukurydzianej

Wiśnie wrzucić do rondla. Dodać cukier i podgrzewać do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i wlać cienkim strumieniem do gotujących się wiśni, cały czas mieszając. Ponownie doprowadzić do wrzenia.  Zdjąć z ognia i wyłożyć masę na nasączony blat ciasta. Wyrównać i przykryć drugim blatem. Na wierzchu położyć deseczkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Gdy masa wystygnie usunąć deseczkę, a wierzch ciasta nasączyć pozostałą mieszaniną  ajerkoniaku z mlekiem.

Warstwa ajerkoniakowa
  • 600ml śmietany kremówki o zaw. tł. 30%
  • 0,5 szklanki ajerkoniaku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 30ml zimnej wody 

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Rozpuszczoną żelatynę najpierw wymieszać z ajerkoniakiem i 2 łyżkami bitej śmietany i dopiero wtedy połączyć z pozostałą śmietaną. Wylać na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa stężała.

Dekoracja:
  • 300ml śmietany kremówki o zawartości  tłuszczu minimum 30%
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • wiórki czekoladowe

Ubić śmietanę (wcześniej dobrze schłodzoną) na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i pokryć całą powierzchnię ciasta rozetkami ze śmietany. Posypać czekoladowymi wiórkami. Ponownie wstawić do lodówki aby ciasto dobrze zastygło.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

35 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym taki smakołyk,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie się prezentuje i zapewne smakuje wiśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można przełożyć ciasto dżemem wiśniowym albo frużeliną?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżemem wiśniowym jak najbardziej,frużelina wydaje mi się być do tego za rzadka. To nie może być lejące, żeby nie wyciekało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają te warstwy. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda;):) Już zapisałam przepis, w najbliższym czasie na pewno wypróbuję;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy jak dodam wiśnie wydrylowane z syropu, domowej roboty, to da się to zagęścić jakoś, żeby masa wiśniowa była dobrej sztywności?
    Przepiękne ciasto!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można zagęścić skrobią kukurydzianą, albo ziemniaczaną. Radziłabym jednak rozcieńczyć syrop wodą, żeby nie był taki słodki. Można też zamiast skrobi użyć żelatyny. Wówczas będziemy mieć taką warstwę galaretki wiśniowej z owocami.

      Usuń
  8. chyba ten dodatek wiśni mnie rozłożył na łopatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto rewelacja,zresztą jak zawsze u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacyjnie wygląda, zapisuję przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, myślę, że nie będziesz żałować. Życzę udanych wypieków i zapraszam ponownie:)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Na wystawie w cukierni nie spotkałem takich cudów - A szkoda-

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie czy zamiast wiśni można przełożyć ciasto dżemem z czarnej porzeczki i zagęścić galaretką.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przełożyć dżemem, ale z galaretki bym zrezygnowała, bo moim zdaniem to będzie za słodkie. Ja bym przełożyła samym dżemem, warstwa wówczas będzie co prawda cieńsza, ale to nic nie szkodzi. Dżem z czarnej porzeczki będzie się dobrze komponował z resztą ciasta.

      Usuń
  14. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz.Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam właśnie zabrałam się do ciasta a tu zakalec :-( pytanie brzmi czy ciasto powinno byc ciężkie po utarciu skł,???
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, raczej cięższe zdecydowanie niż biszkopt :) z mojego doświadczenia wynika, że powodem zakalca jest najczęściej złe wymieszanie składników zwłaszcza gdy dodajemy płyny, tak jak w tym przypadku mleko.

      Usuń
  16. Dziękuję, zabieram się do drugiego podejścia -nie poddaje się ;-) Pozdrawiam iżyczę spokojnych i wesołych świąt w przyjaznej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że tym razem się uda, czego życzę z całego serca :) dziękuję za życzenia i wzajemnie Wesołych, Smakowitych Świąt :)

      Usuń
  17. Dzień dobry,czy zamiast skrobi kukurydzianej można dodać mąkę krupczatkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepszym rozwiązaniem będzie dodanie budyniu o smaku wiśniowym lub waniliowym. Z tym, że chyba całe opakowanie to będzie za dużo.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ