Typowo wielkanocne, z uwagi na dekorację, ciasto wyłącznie dla dorosłych. Z dużą dawką ajerkoniaku, który ja uwielbiam w słodkich wypiekach. Znalazłam je na niemieckiej stronie Dr Oetkera i bardzo mi się spodobało. W oryginalnym przepisie wykorzystano gotowe produkty w proszku, zarówno na ciasto jak i krem. Ja raczej nie używam gotowych mieszanek do ciast i kremów w proszku, chyba, że ktoś mnie nimi obdaruje. Wtedy z konieczności, by nie marnować jedzenia. Przygotowałam je więc po swojemu. Blaty ciasta zrobiłam podobnie jak to było w oryginale z ciasta ucieranego, a krem na bazie budyniu. Wierzch polałam roztopioną czekoladą. Na każdym kawałku ciasta zrobiłam z bitej śmietany i ajerkoniaku połówkę jajeczka. Ciasto nie tylko ładnie się prezentuje ale też pysznie smakuje.
ILOŚĆ PORCJI - 14 INSPIRACJA
Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem - składniki
Ciasto:
- 100g miękkiego masła
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 140g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ajerkoniaku
- 20g drobno posiekanej czekolady deserowej
Krem:
- 300ml mleka
- 100ml ajerkoniaku
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 25g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 125g masła
Polewa:
- 150g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Dekoracja:
- 100ml śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 80ml ajerkoniaku
- 0,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka zimnej wody
Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Do dzieży robota przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło, jajka, cukier i ajerkoniak. Ucierać wszystko najpierw na małych obrotach do połączenia składników. Następnie zwiększyć obroty na najwyższe i ucierać jeszcze 3 minuty. Dodać startą czekoladą i delikatnie wymieszać szpatułką.
Pieczenie:
Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto i rozsmarować cienką warstwą na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 15 minut. Jeden blat wystudzić w formie, drugi na kracie kuchennej.
Ciasto można też upiec w jednej większej formie i po wystudzeniu przekroić na pół.
Przygotowanie kremu:
Przygotowanie kremu:
W rondelku utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać kakao i oba rodzaje mąki. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlać ajerkoniak i ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników. W drugim rondelku zagotować mleko. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy żółtkowej, cały czas mieszając aby nie było grudek. Postawić rondelek z masą na małym gazie i podgrzewać do zagotowania. Gotować jeszcze minutę. Zestawić z palnika i przykrć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z wystudzonym budyniem na krem.
Gotowy krem rozsmarować na blacie pozostawionym w formie. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.
Przygotowanie polewy:
Przygotowanie polewy:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki aby polewa zastygła.
Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 5mm.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia ( najlepiej wstawić kubeczek z żelatyną do gorącej wody). Lekko przestudzić i wymieszać z ajerkoniakiem. Wstawić do lodówki na kilka minut (trzeba być czujnym bo masa szybko tężeje).
Nożem zanurzonym w gorącej wodzie pokroić ciasto na kwadraty. Na każdym kwadracie zrobić z bitej śmietany obrys jajeczka. Wnętrze wypełnić tężejącym ajerkoniakiem.
Do czasu podania trzymać ciasto w lodówce.
> Wielkanocna baba migdałowa
> Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady
> Kruche ciasteczka pisanki
> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami
Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem - podobne przepisy
> Wielkanocna baba migdałowa
> Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady
> Kruche ciasteczka pisanki
> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami
Smacznego :)
Aronia
No piękne. Dekoracja urocza. Żeby jeszcze mąkę zamienić to byłoby super :-)A jaką Ty dodałaś?
OdpowiedzUsuńNo niestety pszenną, więc tylko mogłam popatrzeć jak rodzina zajada :)
UsuńCiasto jest pyszne.Polecam
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka też była nim zachwycona :)
UsuńBrzmi ciekawie...
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że dzieci nie mogą jeść :)
Usuńprezentuje się cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie się prezentuje. Uwielbiam kremy z ajerkoniakiem, więc to ciasto jest jak najbardziej w moim guście :)
OdpowiedzUsuńZakupiłam właśnie dużą butlą tego likieru, więc będą jeszcze inne wypieki z nim :)
UsuńBardzo efektownie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pięknie, tak delikatnie;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam. Jest pyszne :)
Usuńkiedy dodać masło?
OdpowiedzUsuńZapomniałam o nim. Przepraszam. Trzeba je utrzeć z wystudzonym budyniem na krem. Już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń