Jagody to moje ulubione owoce. Można z nich przygotować tyle pyszności. Dodatkowo w przeciwieństwie do malin czy truskawek są bardzo trwałe, oczywiście pod warunkiem, że kupimy świeże. Szkoda, że sezon na nie już się skończył. Ale i tak nie mogę narzekać, bo zebrałam ich sporą ilość w tym roku. Ostatnie wykorzystałam do przygotowania sernika na zimno. Zamiast zazwyczaj przeze mnie stosowanego serka śmietankowego z wiaderka użyłam serka mascarpone i jogurtu greckiego. Zrezygnowałam też z cukru na korzyść słodzonego mleka zagęszczonego. To połączenie dało niezwykle aksamitną i kremową masę, a dodatek musu jagodowego zabarwił ją na fantastyczny fioletowy kolor. Jestem nim zachwycona.
Składniki: tortownica śr.24cm
Biszkopt:
- 3 białka
- 3 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki mąki (50g)
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 łyżka rumu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitej piany. Na koniec wlać olej rzepakowy i rum i ponownie delikatnie wymieszać tym razem trzepaczką rózgową. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C – biszkopt nie powinien się przyrumienić! Upieczony biszkopt wystudzić w tortownicy.
Masa serowa
- 500g serka mascarpone
- 350g jogurtu greckiego
- 100g słodzonego mleka zagęszczonego
- 150g jagód
- 5 łyżeczek żelatyny + 50ml wody
Żelatynę zalać 50ml zimnej wody i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Zmiksować jagody i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i mlekiem zagęszczonym. Cały czas ucierając dodawać stopniowo przetarty mus jagodowy. Przestudzoną żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury, a następnie wlać cienkim strumieniem do masy sernikowej cały czas ucierając mikserem. Miksować jeszcze przez chwilę do uzyskanie jednolitej barwy sernika. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Zmiksować jagody i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i mlekiem zagęszczonym. Cały czas ucierając dodawać stopniowo przetarty mus jagodowy. Przestudzoną żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury, a następnie wlać cienkim strumieniem do masy sernikowej cały czas ucierając mikserem. Miksować jeszcze przez chwilę do uzyskanie jednolitej barwy sernika. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekoracja:
- 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
- 1 łyżeczka cukru pudru
- zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 2 łyżki świeżych jagód
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ucierania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić wierzch sernika. Posypać świeżymi jagodami.
Sernik jagodowy na zimno-podobne przepisy
> Sernik Cassis> Sernik brzoskwiniowy na zimno
> Sernik z truskawkami na spodzie kakaowym
> Sernik arbuzowo-miętowy
> Sernik pomarańczowy z gruszkami
> Sernik czekoladowy z wiśniami
Smacznego :)
Aronia
Jaki piękny :) !
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńWspaniały. Też lubię jagody:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! ten piękny, fioletowy kolor mnie oczarował :)
OdpowiedzUsuńmnie też urzekł:)
Usuńwygląda tak obłędnie, że nie mogę wprost oczu oderwać... sernik i ten kolor - szkoda, że nie da się zjeść prosto z monitora... :-)
OdpowiedzUsuńano szkoda, będziesz musiała chyba sama go zrobić, zachęcam
Usuńwyglada bosko!!! i by the way, jeszcze nie przejrzalam twojego bloga, a juz mi sie podoba, bo sama nazwa mnie skusila,tez lubie kawe i amaretto!
OdpowiedzUsuńWitam zatem w moich skromnych progach i zapraszam. Rozgość się proszę:)
UsuńJaki piękny! :) Podoba mi się pomysł z dodaniem mleka skondensowanego do masy serowej :) I cieszę się szalenie, że zainspirowałam! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie przybrany.
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńTe kwiaty obok też dodają uroku -
OdpowiedzUsuń