To właśnie do tego tortu potrzebne mi były trufle opisane w poprzednim poście. Upiekłam go dla mojej mamy na imieniny. Długo myślałam nad nim, bo mama nie może jeść orzechów ani migdałów, więc musiał to być raczej klasyczny tort. Sporo czasu spędza ostatnio w szpitalu, chciałam zatem by mimo tych ograniczeń był wyjątkowy, taki jakiego jeszcze nie jadła.
Nie wiem jak to się dzieje, ale ja tak często mam, że siedzę i myślę godzinami, i nic nie przychodzi mi do głowy. Przeglądam różne książki w poszukiwaniu inspiracji, ale nic mi nie pasuje. Nagle doznaję jakiegoś olśnienia i przepis sam układa się w mojej głowie. Tak też było i tym razem.
Tort jest fantastyczny. Mama była nim zachwycona. Pozostali goście zresztą również. Jest dość wysoki, sprawia więc trochę trudności przy krojeniu. Można go z powodzeniem upiec w większej tortownicy i przekroić tylko na trzy części. Będzie wtedy niższy. Krem nie jest zbyt ścisły, ale wszyscy zgodnie orzekli, że taki właśnie powinien być. Czekoladowa serpentyna na torcie nie jest może taka idealna, ale jak trochę poćwiczę to nabiorę wprawy. Biszkopt upiekłam w tortownicy o śr. 24cm, a gotowy tort ma średnicę nieco większą. Kawowy biszkopt i krem z ajerkoniakiem to świetne połączenie.
ILOŚĆ PORCJI - 14
Tort kawowy z ajerkoniakiem-składniki
Tort kawowy z ajerkoniakiem-składniki
Biszkopt :
- 5 jajek
- 170g cukru
- 125g mąki ziemniaczanej
- 125g mąki pszennej
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Nasączenie
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 50ml likieru kawowego
Krem ajerkoniakowy
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 180g cukru
- 600ml mleka
- 50g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 700ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 200ml ajerkoniaku
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Polewa
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka żelatyny
- 20ml zimnej wody
Krążki czekoladowe
- 100g mlecznej czekolady
- 1/2 łyżeczki oleju
Dekoracja
- ok. 20 krążków czekoladowych
- 7 trufli kawowych
- 3 gotowe ażurki z czekolady deserowej
Tort kawowy z ajerkoniakiem-wykonanie
Przygotowanie ciasta na biszkopt:
Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 4 łyżkami ciepłej wody na sztywną pianę. Cały czas ucierając wsypywać porcjami cukier. Ubijać dalej, aż piana zrobi się bardzo sztywna. Dodać rozmącone żółtka i kawę. Delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać porcjami do masy. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Pieczenie:
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Biszkopt wystudzić w tortownicy. Zimny przeciąć w poziomie na cztery krążki.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Pieczenie:
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Biszkopt wystudzić w tortownicy. Zimny przeciąć w poziomie na cztery krążki.
Przygotowanie syropu do nasączenia:
Wsypać do rondelka cukier. Wlać wodę i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Wystudzić. Do zimnego syropu wlać likier kawowy i wymieszać.
Przygotowanie kremu ajerkoniakowego:
Przygotowanie kremu ajerkoniakowego:
Ubić żółtka z jajkiem i cukrem na puszystą masę. Wsypać oba rodzaje maki i dokładnie wymieszać. Zagotować mleko i wlać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. Postawić rondel na ogniu i podgrzewać, mieszając trzepaczką rózgową, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i wystudzić. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie utworzył się kożuch na wierzchu.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Nie wolno jej zagotować bo straci swoje właściwości żelujące.
Ubić bardzo dobrze schłodzoną śmietankę na sztywno. Połączyć z wystudzoną masą budyniową. Wlać ajerkoniak i wymieszać. Dodać przestudzoną żelatynę i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić krem na około pół godziny do lodówki aby lekko stężał.
Montaż:
Montaż:
Przygotować obręcz do tortów o wys. 10cm. Ustawić jej średnicę na ok. 25cm czyli około 1cm więcej niż średnica biszkoptu. Zewnętrzne krawędzie obręczy posmarować cienko masłem
Przyciąć dwa paski foli aluminiowej dł. 41cm i szerokości 13cm. Zagiąć do środka po 1,5cm z każdej strony wzdłuż dłuższego boku. Zagięcia naciąć co 2cm. Przyłożyć jeden pasek foli do wewnętrznej powierzchni obręczy Wywinąć nacięcia na zewnątrz i przykleić do posmarowanej masłem zewnętrznej powierzchni obręczy. Podobnie postąpić z drugim paskiem folii.
Ułożyć na dnie jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go 1/4 ponczu i posmarować 1/4 kremu, wypełniając szczelnie przestrzeń między biszkoptem a ścianką obręczy. Przykryć drugim blatem. Czynność powtarzać do wyczerpania kremu i blatów biszkoptowych. Wyrównać powierzchnię.
Przygotowanie polewy:
Przygotowanie polewy:
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać ajerkoniak ze śmietaną i chłodną żelatyną. Polać tort i wstawić do lodówki aby masa dobrze zastygła.
Przygotowanie krążków czekoladowych:
Przygotowanie krążków czekoladowych:
Roztopić w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego. Metalową foremkę do mini muffinek wysmarować olejem. Napełnić każde wgłębienie niewielką ilością roztopionej czekolady (ok. pół łyżeczki). Trochę zostawić w worku do dekoracji. Stuknąć foremkć kilka razy o blat dla wyrównania powierzchni i wstawić na 15 minut do zamrażarki. Aby wyjąć krążki wystarczy lekko postukać w dno.
Dekoracja:
Dekoracja:
Wyjąć tort z lodówki. Odkleić folię od zewnętrznej ściany obręczy i wstawić tort do zamrażarki na godzinę. Ułatwi to zachowanie idealnie gładkiej powierzchni boku tortu
Wyjęłam tort z zamrażarki i zdjąć obręcz. Delikatnie usunąć folię aluminiową.
Na wierzchu ułożyć trufle i ażurki.
Worek cukierniczy z czekoladą włożyć na chwilę do gorącej wody. Gdy się rozpuściła zrobić z niej dekoracjć na górze tortu. Resztę wykorzystać do przyklejenia krążków czekoladowych.
Dekorację najlepiej wykonać tuż przed podaniem tortu. Gdy czekolada dobrze zastygnie krążki mogą się odklejać.
Tort kawowy z ajerkoniakiem-podobne przepisy
> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami
> Wielkanocne ciasto z ajerkoniakiem
> Tort pijana śliwka
> Deser pijane truskawki
Smacznego :)
Aronia
Bardzo ciekawy i piękny tort. Chyba się na niego skuszę, mam tylko pytanie co do polewy czy chodzi tam o śmietanę 30 % czy kwaśną 18% ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Śmietana powinna być słodka. Może być zarówno 18% jak i 30%.
UsuńTort zrobiony! Wszystko wyszło jak należy, jest naprawdę pyszny. Z całego serca polecam upiec.
OdpowiedzUsuńPs. Czy jest możliwość dodawania zdjęć w komentarzach? Chciałabym pokazać niedowiarkom że taki piękny tort można samemu wyczarować w domu i to wcale nie jest takie trudne. :)
Pozdrawiam serdecznie :)