Krem marchewkowy z kaszą jaglaną




Otwieram oczy i spoglądam na zegarek. Dochodzi wpół do dziewiątej. Czas wstawać i zabierać się do pracy. Przez niedomknięte żaluzje widać  fragment szarego nieba.  Obawiam się, że to znowu będzie ponury dzień, a to oznacza, że trzeba się będzie mocno spinać by zrobić przewidzianą na dziś sesję zdjęciową w przyzwoitym świetle dziennym. A tak mi się nie chce. Tak bym sobie jeszcze poleżała pod ciepłą kołderką. Wszyscy już dawno wyszli z domu do swoich obowiązków. Zostałam sama i gdyby nie to pilne zlecenie nic nie stało by na przeszkodzie. W takie dni jak ten przechodzi mi czasem przez głowę myśl, że może rzucić już to wszystko. Zamknąć bloga , nie brać zleceń, mieć wreszcie więcej czasu dla siebie. Czasem zwyczajnie polenić się, poleżeć na kanapie oglądając ciekawy serial. Tylko czy ja bym tak potrafiła. Ja, kórej trudno dłużej usiedziec w jednym miejscu. Ja, która ciągle muszę coś robić. Jak długo bym tak wytrzymała na kanapie przed telewizorem. O nie, to zdecydowanie nie dla mnie...

Dopijam kawę i wyciągam potrzebne składniki z lodówki. Obieram warzywa i drobno siekam. Rozgrzewam w rondlu klarowane masło i krótko je przesmażam. Wlewam bulion warzywny, którego zawsze mam spory zapas w lodówce. Od pewnego czasu gotuję za jednym zamachem wielki gar takiego bulionu. Gorący wlewam do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcam. Zimny wstawiam do lodówki i zawsze mam  pod ręką….

W kuchni pięknie pachnie, a marchewki są już miękkie.  Miksuję wszystko na gładki krem. Doprawiam do smaku i przelewam gotową zupę do miseczki. Dodaję kaszę jaglaną i posypuję posiekaną natką pietruszki, płatkami migdałowymi i nasionami chia. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Zupa apetycznie się prezentuje.  Ustawiam wszystko na tacy i idę na górę robić zdjęcia….


Krem marchewkowy z klaszą jaglaną

Składniki dla 2 osób:
  • 500g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1l bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

Do podania:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka nasion chia 

Rozgrzać w rondlu z grubym dnem klarowane masło. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i smażyć 3 minuty. Posiekać drobno czosnek i dodać do rondla razem z kurkumą.  Krótko razem przesmażyć. Marchew obrać pokroić w plastry i dodać do rondla. Wlać bulion.  Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 30 minut aż marchew będzie miękka. Zestawić rondel z gazu, lekko przestudzić jego zawartość, a następnie zmiksować. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać jeszcze bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ponownie zagotować. Przelać do miseczek. Podawać z ugotowana kaszą jaglaną, płatkami migdałowymi, posiekana natką pietruszki i nasionami chia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. I ładnie wygląda i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a z zupą polubiliśmy się :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa zupka, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)

      Usuń