Dopijam kawę i wyciągam potrzebne
składniki z lodówki. Obieram warzywa i drobno siekam. Rozgrzewam w rondlu klarowane
masło i krótko je przesmażam. Wlewam bulion warzywny, którego zawsze mam spory zapas w lodówce. Od
pewnego czasu gotuję za jednym zamachem wielki gar takiego bulionu. Gorący wlewam
do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcam. Zimny wstawiam do lodówki i zawsze
mam pod ręką….
W kuchni pięknie pachnie, a marchewki
są już miękkie. Miksuję wszystko na
gładki krem. Doprawiam do smaku i przelewam gotową zupę do miseczki. Dodaję
kaszę jaglaną i posypuję posiekaną natką pietruszki, płatkami migdałowymi i
nasionami chia. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Zupa apetycznie się prezentuje. Ustawiam wszystko na tacy i idę na górę robić
zdjęcia….
ILOŚĆ PORCJI - 2
Krem marchewkowy z klaszą jaglaną - składniki
Krem marchewkowy z klaszą jaglaną - składniki
- 500g marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1l bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Do podania:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
- 1 łyżka nasion chia
Krem marchewkowy z klaszą jaglaną - wykonanie
Rozgrzać w rondlu z grubym dnem klarowane masło. Dodać
pokrojona w kostkę cebulę i smażyć 3 minuty. Posiekać drobno czosnek i dodać do
rondla razem z kurkumą. Krótko razem przesmażyć.
Marchew obrać pokroić w plastry i dodać do rondla. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym
ogniu około 30 minut aż marchew będzie miękka. Zestawić rondel z gazu, lekko przestudzić
jego zawartość, a następnie zmiksować. Gdyby krem wyszedł zbyt gęsty można dolać
jeszcze bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ponownie zagotować.
Przelać do miseczek. Podawać z ugotowana kaszą jaglaną, płatkami migdałowymi,
posiekana natką pietruszki i nasionami chia.
Krem marchewkowy z kaszą jaglaną - podobne przepisy:
> Krem z cukinii z kurkami
> Krem z borowików
> Krem szparagowy z mascarpone i zielonym groszkiem
> Krem z brokułów
> Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami
Smacznego :)
Aronia
I ładnie wygląda i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a z zupą polubiliśmy się :)
UsuńBardzo ciekawa zupka, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
UsuńKasza jaglana daje spore możliwości. Jest smaczna i na słodko i na słono. Z tym kremem wygląda wyjątkowo apetycznie. Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń