Czekoladowy biszkopt oraz kawowa masa cappuccino na bazie serka mascarpone i bitej śmietany tworzą razem elegancki tort o intensywnym aromacie kawy, w sam raz na 18 urodziny mojego starszego syna. Tort o smaku cappuccino to jego ulubiony. Od pewnego czasu piekłam mu na urodziny taki tort cappuccino z przepisu DrOetkera, mniej intensywny w smaku i bardziej przypominający batonik Kinder Delice. Tym razem z uwagi na wyjątkowość przyjęcia pokusiłam się o bardziej wyrafinowany wypiek i muszę przyznać, że solenizant był przyjemnie zaskoczony, inni goście zresztą też. Tort zniknął błyskawicznie. Biszkopt podobny jak w cieszącym się dużą popularnością torcie czekoladowym, z tym że zamiast mąki migdałowej jest zwykła mąka tortowa.
Składniki na tortownicę o śr.26cm
Biszkopt:
- 9 jajek
- 150g cukru
- 180g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 200g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i odstawić do przestudzenia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dalej ucierając dodać przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę z sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie z nim połączyć, mieszając trzepaczką rózgową. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie. Z wystudzonego biszkoptu odciąć górę, która nieco wyrosła, i przekroić go w poziomie na 3 części.
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 70ml spirytusu
Wsypać do szklanki po łyżeczce kawy i cukru. Zalać wodą do połowy wysokości. Wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnego naparu wlać spirytus i ponownie wymieszać.
Ułożyć jeden blat biszkoptu na paterze. Zapiąć wokół niego obręcz do tortów, ale nie tą od tortownicy tylko znacznie wyższą. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu kawowego.
I warstwa masy kawowej:
- 200g serka mascarpone
- 200g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
- 3 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
- 3 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek mascarpone z kawą cappuccino. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ucierania trzcinowy cukier puder. Delikatnie połączyć serek z ubitą śmietaną. Przestudzoną żelatynę wymieszać najpierw z jedną łyżką masy serowo-śmietanowej dla wyrównania temperatury, i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na przygotowany blat biszkoptowy. Wyrównać powierzchnię, przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki na pół godziny aby masa stężała.
- 200g serka mascarpone
- 200g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
- 3 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
- 3 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 45g roztopionej gorzkiej czekolady
- 2,5 łyżeczki żelatyny (płaskie)
- 50ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek mascarpone z kawą cappuccino i chłodną rozpuszczoną czekoladą. Dalej postępować tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy, pamiętając o tym aby przed wylaniem masy nasączyć blat ponczem.
- 200g serka mascarpone
- 200g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
- 3 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
- 3 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60ml zimnej wody
Przygotować tak samo jak warstwę pierwszą. Tu również należy pamiętać o nasączeniu biszkoptu ponczem.
Po złożeniu wszystkich warstw tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny aby dobrze stężał.
- 250g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
- 1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
- 2 saszetki po 14g kawy cappuccino o smaku waniliowym
- 50g gorzkiej czekolady
- 3 opakowania rurek waflowych
- 1 gotowy kwiatek z opłatka
- 0,5 łyżeczki zmielonej kawy
Roztopić w kąpieli wodnej 40g gorzkiej czekolady. Dodać pozostałe 10g i dokładnie wymieszać. Schłodzić cały czas mieszając do temp. 30°C.
Dużą drewnianą deskę przykryć kawałkiem sztywnej folii. Wylać na nią płynną czekoladę i rozsmarować przy pomocy szpatułki na grubość około 1mm. Wstawić do lodówki.
Wyjąć tort z lodówki. Ostrym nożem odkroić go od ścianek obręczy i usunć ją. Ubić na sztywno bardzo mocno schłodzoną śmietanę dodając pod koniec ubijania zawartość saszetek z kawą. 3 łyżki przełożyć do worka cukierniczego a pozostałą śmietaną kawową obłożyć boki tortu. Rurki waflowe przyciąć do żądanej wysokości i przykleić do boku tortu. W odległości ok. 2cm od zewnętrznej krawędzi tortu wycisnąć 18 kleksów ze śmietany. Z przygotowanej wcześniej czekolady wyciąć nożem do pizzy 18 czekoladowych trójkątów i ułożyć je na kleksach wierzchołkiem do środka tortu. Na środku umieścić czekoladowy kwiatek z opłatka i posypać środek mieloną kawą.
Tort najlepiej jest obłożyć rurkami tuż przed podaniem, ponieważ miekną pod wpływem śmietany i nie są już takie chrupiące.
Tort cappuccino II-podobne przepisy
> Tort Mocca> Tort kawowy z ajerkoniakiem
> Tort tiramisu
> Tort makowo-kawowy
> Tort cappuccino
Smacznego :)
Aronia
Piękny tort :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZachwycający torcik :)
OdpowiedzUsuńCoś dla kawoszy :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszły te warstwy :)
też lubię jak są takie równe :)
UsuńNigdy nie wyszedłby mi tak równo ,gratuluję dobrego oka i ręki,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję, ale nigdy nie należy się poddawać, wszak trening czyni mistrza :)
UsuńIdealny :) I jakie równiutkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik i misterna robota :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWow...ale smakowicie i idealnie wygląda..aż chce się zjeść chociaż kawałek..dziękuję za udział w akcji..
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglada i na pewno bardzo smaczny, tylko nie na moje mozliwosci aby cos takiego zrobic chetnie zjadlabym kawalek i dziekuje
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspaniale wypieki z Polski moge tylko widziec i oblizac sie, bo sama nie mam takiego talentu do pieczenia , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie. Trzeba próbować, sporo czasu upłynęło zanim zaczęły spod mojej ręki wychodzić takie wypieki, ale dla takich komentarzy warto było :)
Usuń