Świąteczny piernik z suszonymi śliwkami



Świąteczny piernik z suszonymi śliwkami



     Chociaż wszyscy bardzo go lubimy to tak się jakoś składa, że piernik piekę  na święta rzadko. Zawyczaj skupiam sie na  pierniku staropolskim i pierniczkach. Tych ostatnich u nas zawsze jest pod dostatkiem. Nie wszyscy jednak mają miejsce w lodówce i czas by bawić się ciasto dojrzewające. Z myślą o nich przygotowałam przepis na szybki piernik gotowy do spożycia zaraz po upieczeniu. Dodałam do niego trochę bakalii w postaci orzechów włoskich i suszonych śliwek. Wystudzony polałam czekoladą i ozdobiłam marcepanem i wisienkami koktajlowymi ale i bez tego piernik jest pyszny.



Świąteczny piernik z suszonymi śliwkami-przepis
Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x15cm

Ciasto:
  • 400g mąki
  • 1 szklanka  cukru trzcinowego
  • 3 łyżki białego cukru
  • 4 jajka
  • 120g płynnego miodu
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego 
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g pokrojonych w paseczki i obtoczonych w mące suszonych śliwek

Utrzeć  trzy żółtka i 1 całe jajko z cukrem trzcinowym na puszysty krem. Cały czas ucierając wlewać cienkim strumieniem olej i mleko z rozpuszczoną w nim sodą oczyszczoną. Następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i przyprawą do piernika. Na końcu dodać śmietanę miód i bakalie. Mieszać do połączenia składników.
Białka z trzech jaj ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania 3 łyżki białego cukru. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Połączyć ją z przygotowanym wcześniej ciastem, delikatnie mieszając szpatułką.  Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną podłużnej formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy piernik jest już upieczony. Wyjąć go z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Polewa:
  • 200g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Roztopić czekoladę z olejem rzepakowym w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i oblać nią piernik.

Dekoracja:
  • wisienki koktajlowe
  • marcepan

Małą foremką do ciasteczek o pofalowanym brzegu wyciąć z marcepanu pierścienie i ułożyć je na polewie czekoladowej. W środku każdego pierścienia umieścić wisienkę koktajlową.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. Zdjęcia jak zawsze - obłędne ! :)
    Ślicznie wszystko robisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się jak mogę aby zadowolić moich czytelników :)

      Usuń
  2. Witam! Bardzo mi się podoba ten piernik .Zrobię na święta ,to już pewne.Dziękuję za inspirację,jest śliczny i na pewno dobry.Biorę w ciemno.Pozdrawiam.Alicja :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla takich komentarzy warto spędzać całe dnie w kuchni, zarywać noce i ponawiać próby aż do osiągnięcia zamierzonego rezultatu. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Mam nadzieję iż spełni oczekiwania :)
      Również pozdrawiam. :))

      Usuń
  3. ładnie udekorowany i jaka precyzja, wszystko idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny! Dumnie prezentowałby się na świątecznym stole. A ciasta na oleju rzepakowym nie tylko są moim zdaniem smaczniejesze, ale też zdrowsze niż te na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bakalie dodajemy na końcu?

    OdpowiedzUsuń
  6. sorry umknęły mi bakalie juz wszystko jasne ! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ