Chociaż wszyscy bardzo go lubimy to tak się jakoś składa, że piernik piekę na święta rzadko. Zawyczaj skupiam sie na pierniku staropolskim i pierniczkach. Tych ostatnich u nas zawsze jest pod dostatkiem. Nie wszyscy jednak mają miejsce w lodówce i czas by bawić się ciasto dojrzewające. Z myślą o nich przygotowałam przepis na szybki piernik gotowy do spożycia zaraz po upieczeniu. Dodałam do niego trochę bakalii w postaci orzechów włoskich i suszonych śliwek. Wystudzony polałam czekoladą i ozdobiłam marcepanem i wisienkami koktajlowymi ale i bez tego piernik jest pyszny.
Świąteczny piernik z suszonymi śliwkami-przepis
Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x15cm
Ciasto:
- 400g mąki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3 łyżki białego cukru
- 4 jajka
- 120g płynnego miodu
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 100g pokrojonych w paseczki i obtoczonych w mące suszonych śliwek
Utrzeć trzy żółtka i 1 całe jajko z cukrem trzcinowym na puszysty krem. Cały czas ucierając wlewać cienkim strumieniem olej i mleko z rozpuszczoną w nim sodą oczyszczoną. Następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i przyprawą do piernika. Na końcu dodać śmietanę miód i bakalie. Mieszać do połączenia składników.
Białka z trzech jaj ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania 3 łyżki białego cukru. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Połączyć ją z przygotowanym wcześniej ciastem, delikatnie mieszając szpatułką. Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną podłużnej formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy piernik jest już upieczony. Wyjąć go z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.
Polewa:
- 200g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Roztopić czekoladę z olejem rzepakowym w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i oblać nią piernik.
Dekoracja:
- wisienki koktajlowe
- marcepan
Małą foremką do ciasteczek o pofalowanym brzegu wyciąć z marcepanu pierścienie i ułożyć je na polewie czekoladowej. W środku każdego pierścienia umieścić wisienkę koktajlową.
Świąteczny piernik z suszonymi śliwkami -podobne przepisy
> Piernik staropolski> Staroświecki tort piernikowy z marcepanem
> Pierniczki z nadzieniem śliwkowym w polewie czekoladowej
> Rolada piernikowa
Smacznego :)
Aronia
Pięknie przystrojony! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZdjęcia jak zawsze - obłędne ! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wszystko robisz :)
staram się jak mogę aby zadowolić moich czytelników :)
UsuńWitam! Bardzo mi się podoba ten piernik .Zrobię na święta ,to już pewne.Dziękuję za inspirację,jest śliczny i na pewno dobry.Biorę w ciemno.Pozdrawiam.Alicja :))
OdpowiedzUsuńdla takich komentarzy warto spędzać całe dnie w kuchni, zarywać noce i ponawiać próby aż do osiągnięcia zamierzonego rezultatu. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Mam nadzieję iż spełni oczekiwania :)
UsuńRównież pozdrawiam. :))
ładnie udekorowany i jaka precyzja, wszystko idealne
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Dumnie prezentowałby się na świątecznym stole. A ciasta na oleju rzepakowym nie tylko są moim zdaniem smaczniejesze, ale też zdrowsze niż te na maśle :)
OdpowiedzUsuńbakalie dodajemy na końcu?
OdpowiedzUsuńsorry umknęły mi bakalie juz wszystko jasne ! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń