Wykwintna babka pomarańczowa




Ta pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez niej. Jest naprawdę wyśmienita. Delikatna i aromatyczna.
Polecam.


Wykwintna babka pomarańczowa
(Źródło przepisu - czasopismo  "Smaki i Aromaty")

Składniki : okrągła forma z kominkiem  śr.22cm

Ciasto:

  • 250g masła
  • 200g miałkiego cukru
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietanki
  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 25ml rumu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tarta bułka do foremki
Roztopić w rondelku masło na wolnym ogniu, usunąć z wierzchu kożuszek i wystudzić w temp. pokojowej.
Formę babkową wysmarować dokładnie roztopionym masłem i oprószyć starannie bułką tartą.

Wbić do miski jajka i żółtka. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sól.  Postawić miskę na płaskim garnku z gorącą wodą i ubijać masę mikserem przez 15 minut. Wlać rum i śmietankę i ubijać jeszcze przez chwilę.
Wymieszać obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać połowę do masy jajecznej i zmiksować wszystko. Wlewać powoli wystudzone masło (bez serwatki na dnie), wsypywać partiami resztę mąki i ucierać ciasto mikserem jeszcze około 5 minut.
Nagrzać piekarnik do 170°C. Przełożyć ciasto do formy.  Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Babka nie powinna przyrumienić się zbyt wcześnie, bowiem twarda skórka nie pozwoli ciastu wyrosnąć i może się utworzyć zakalec.
Upieczoną babkę trzymać w foremce przez 10 minut, następnie ostrożnie wyjąć.

Polewa:


  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • płatki migdałów do dekoracji
Roztopić czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej.  Polać ostudzoną babkę i udekorować płatkami migdałów.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna baba, zapiszę sobie przepis bo ostatnio mam fazę babkową:)
    Spokojnych Świat życzę:)

    OdpowiedzUsuń