Dwukolorowa babka rumowa z wiśniami






Tę babkę zaplanowałam upiec na święta, ale choroba pokrzyżowała moje plany. Co się jednak odwlecze to nie uciecze jak mawia przysłowie. Babka to takie ciasto, które można piec przez cały rok. Zawsze dobrze smakuje i nigdy się nie nudzi. Przygotowałam  ją na niedzielę i po obiedzie niewiele z niej zostało.
Upiekłam ja  na oleju rzepakowym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Ma dwie wyraźnie oddzielające się warstwy. Jasną z wiśniami i czekoladową. Połączenie rumu, wiśni i czekolady nadaje jej wyjątkowego smaku, który jeszcze bardziej podkręcają dodane do niej wiśnie z nalewki. Jeśli jednak takich nie macie możecie użyć ze słoika lub świeżych w sezonie. Muszą być jednak bez pestek. Aby ciasto było bardziej wilgotne i soczyste jeszcze ciepłą babkę zawinęłam w folię. Wystudzoną polałam rumowym lukrem i posypałam startą drobno czekoladą.







Dwukolorowa babka rumowa z wiśniami
(inspiracja)

Składniki na okrągłą formę do babki o śr. 22cm

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 150g cukru (podzielone na 100g +50g)
  • 300g mąki pszennej
  • 70g skrobi ziemniaczanej
  • 180ml oleju rzepakowego
  • 125ml śmietanki 30%tł.
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki rumu
  • 100g czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300g wiśni  bez pestek (u mnie z nalewki)

Oddzielić białka od żółtek. Białka posypać szczypta soli i wstawić do lodówki.
W drugiej misce wymieszać mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę.
Utrzeć żółtka ze 100g cukru. Wlać mleko, śmietankę, olej i rum. Ucierać jeszcze przez 2 minuty. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do drugiego naczynia. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać przy pomocy skrobki cukierniczej (ciasto jest dość gęste) okrężnymi ruchami.
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając wsypywać po łyżce pozostały cukier. Po dodaniu ostatniej porcji ubijać jeszcze około 2 minut. Połowę ubitej piany dodać do ciasta z czekoladą, drugą połowę do jasnego ciasta. Najlepiej dodawać na początku po łyżce piany, wtedy lepiej jest wymieszać. Każdą porcję ciasta dokładnie wymieszać.
Włączyć piekarnik na 180°. Okrągłą formę do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej jasne ciasto. Rozłożyć na nim odsączone wiśnie i widelcem wykonać kilka spiralnych ruchów aby przemieszać ciasto z wiśniami.  Przykryć czekoladowym ciastem. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Żeby nie przesuszyć babki najlepiej na 5-10 minut przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy już się upiekła.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut w formie, a następnie wyjąć na kratę kuchenną i jeszcze ciepłą zawinąć w folią spożywczą by nie utraciła wilgoci. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

Cukier puder utrzeć z rumem i jogurtem. Polać wystudzoną  babkę.

Dekoracja:
  • starta czekolada

Polukrowaną babkę posypać startą czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: