Placek z jabłkami i mascarpone



 
    Można by powiedzieć, że to zwykłe ciasto  z jabłkami, a jednak jest coś co odróżnia go od innych ciast tego typu. Przypomina trochę ciasto jabłkowo-kokosowe, chociaż jest bardziej ścisłe i wilgotne. Ma za to mniej cukru. I co najważniejsze zamiast masła dałam do niego serek mascarpone. Chłopcom bardziej posmakowało od wyżej wspomnianego. Może dlatego, że nie ma w nim kokosa. Jakoś za nim nie przepadają.



Placek z jabłkami i mascarpone-przepis
(Żródło )

Składniki na tortownicę o śr. 26cm:
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 250g serka mascarpone
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jabłka
  • cukier puder do posypania

Ubić jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysty krem. W drugiej misce utrzeć serek mascarpone. Cały czas ucierając dodawać po łyżce masę jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy w trzech porcjach. Całość dokładnie wymieszać.
Obrać jabłka i sunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o boku ok. 1cm. Dodać do ciasta i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy i piec 45 minut w temp. 180°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika na kratę kuchenną. Po 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Gdy całkowicie wystygnie przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. Już wyobrażam sobie jego aksamitność i to jak rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ucierane ciasta, są banalne w przygotowaniu, a mimo to mają fantastyczny smak, no i rewelacyjnie pasują do ciepłej herbatki... A tak z innej beczki- robisz cudowne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Mój mąż już ma mnie dość bo ja ciągle jestem z nich niezadowolona i narzekam :)

      Usuń
  3. Tez juz robilam to ciasto tylko z innego zrodla (roznice w gruncie rzeczy niewielkie). Oprocz polskiego,poczciwego Murzynka jest ono jednym z naszych "ciastowych hitow" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity przepis,niestety tradycyjnie wyszedł mi zakalec:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może trzeba się przyjrzeć piekarnikowi :) może z nim jest coś nie tak, może któraś grzałka się przepaliła :) ja bym tutaj raczej upatrywała przyczyny :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ