Taki mazurek zagości w tym roku naszym stole. Zamiast klasycznego kruchego ciasta jest ucierane ciasto z orzechami. Po upieczeniu posmarowałam je cienką warstwą konfitury morelowej i masą orzechową, a następnie udekorowałam migdałami i czekoladą.
Mazurek jest soczysty i niezbyt słodki. To już ostatni wpis przed Świętami. Wszystkim, którzy tu zaglądają życzę Zdrowych, pogodnych i smakowitych Świąt Wielkanocnych.
ILOŚĆ PORCJI - 12 ŹRÓDŁO -"Smaki i Aromaty"
Mazurek orzechowy-składniki
Ciasto na spód:
- 75g masła
- 3 małe jajka
- 100g cukru
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 50g mąki
- szczypta soli
Masa orzechowa:
- 75g zmielonych orzechów włoskich
- 75g cukru pudru
- 50g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- ¼ szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przełożenie i dekoracja:
- 2 łyżki dżemu morelowego
- garść obranych migdałów
- czekoladowe ziarenka kawy
- pastylki z białej czekolady
- 10g gorzkiej czekolady
Mazurek orzechowy-wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Utrzeć miękkie masło z cukrem do białości. Cały czas ucierając dodawać najpierw po jednym żółtku, a następnie zmielone orzechy. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy żółtkowo-maślanej wsypać mąkę i przez chwilę ucierać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Pieczenie:
Przelać ciasto do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy o średnicy 22 cm i piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy orzechowej:
Pieczenie:
Przelać ciasto do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy o średnicy 22 cm i piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy orzechowej:
Wsypać zmielone orzechy do rondelka. Dodać śmietankę i cukier puder. Podgrzewać na małym ogniu. Gdy zaczną się pokazywać bąbelki trzymać jeszcze około 5 minut cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Zestawić z ognia i dodać masło. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Wbić wówczas jajko, wlać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania. Zestawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Zimną masę wstawić na pół godziny do lodówki aby nieco stężała.
Montaż i dekoracja:
Montaż i dekoracja:
Wyjąć z tortownicy upieczone ciasto. Posmarować je najpierw cienką warstwą konfitury morelowej, a następnie rozłożyć na niej masę orzechową. Wyrównać powierzchnię i udekorować wierzch mazurka migdałami, czekoladowymi ziarenkami kawy, pastylkami z białej czekolady i roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Mazurek orzechowy-podobne przepisy
> Mazurek Pina colada
> Lukrowany mazurek korzenny
> Mazurek kajmakowo-morelowy
> Mazurek makowy
> Mazurek bakaliowy
Smacznego :)
Aronia
Jaka piękna dekoracja. Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPrzepięknie udekorowany! Radosnej Wielkanocy!
OdpowiedzUsuńdziękuję i wzajemnie Wesołych Świąt :)
Usuńcudny, piękny, perfekcja w każdym calu :) bardzo mi się podoba dekoracja i do tego piękne zdjęcia, a ten mazurek mówi do mnie "zjedz mnie" :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) też mam na niego wielką ochotę, ale musi dotrwać do niedzieli :)
Usuńmistrzowska dekoracja!
OdpowiedzUsuń