Tak naprawdę to miały to być zupełnie inne ciasteczka. Kawowe z kremem ale zapomniałam dodać kawy do ciasta. Przypomniało mi się jak już wszystkie były upieczone. W pierwszej chwili byłam zła na siebie. Szybko jednak się ogarnęłam i postanowiłam przekuć porażkę w sukces.
W efekcie powstały pyszne ciasteczka bardzo przypominające w smaku i wyglądzie znane biszkopciki pewnej firmy, której nazwy nie wymienię, a która zasłynęła jakiś czas temu ze straszenia sądem blogerów za używanie nazwy jednego z ich produktów. Niektórzy tak się przejęli, że nawet polikwidowali swoje blogi. I chociaż firma po jakimś czasie się zreflektowała to jednak niemiłe wrażenie pozostało. Ja w każdym bądź razie od tamtej pory ich wyrobów już nie kupuję.
ILOŚĆ SZTUK - 45
Biszkopciki z galaretką w czekoladzie-składniki
Ciasto
- 2 jajka
- 75g cukru pudru
- 90g mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 1 opakowanie galaretki malinowej w proszku
- 300ml gorącej wody
Polewa
- 150g czekolady deserowej
- 2 łyżeczki oleju
Biszkopciki z galaretką w czekoladzie-wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem na jasną puszystą i gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać w trzech porcjach do masy jajecznej. Po każdym dodaniu delikatnie wymieszać masę trzepaczką rózgową. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego.
Pieczenie:
Wyciskać porcje masy na matę do pieczenia makaroników. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 11 minut. W tym czasie przygotować drugą porcję do pieczenia. Upieczone biszkopciki zostawić na matach do całkowitego wystygnięcia. Biszkopciki można także upiec na papierze do pieczenia. Wystarczy wcześniej narysować sobie na spodniej stronie kółka o średnicy 4,5cm.
Przygotowanie nadzienia:
Pieczenie:
Wyciskać porcje masy na matę do pieczenia makaroników. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 11 minut. W tym czasie przygotować drugą porcję do pieczenia. Upieczone biszkopciki zostawić na matach do całkowitego wystygnięcia. Biszkopciki można także upiec na papierze do pieczenia. Wystarczy wcześniej narysować sobie na spodniej stronie kółka o średnicy 4,5cm.
Przygotowanie nadzienia:
Galaretkę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Blachę do mini muffinek przetrzeć wacikiem nasączonym olejem. Do każdego otworu wlać po 1 łyżeczce płynnej galaretki. Wstawić do lodówki aby zastygła. Gotowe galaretki wyjmować z formy podważając je delikatnie plastikowym nożykiem i układać na biszkopcikach. Po zrobieniu jednej porcji przygotować drugą. Można również wylać galaretkę do jakiegoś płaskiego naczynia np. silikonowej formy do tarty o średnicy 28cm i po zastygnięciu wyciąć okrągłą foremką kółka.
Przygotowanie polewy:
Przygotowanie polewy:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić łyżeczką na ciasteczkach i odkładać na kratę kuchenną do zastygnięcia.
Biszkopciki z galaretką w czekoladzie-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Tak prosty przepis, a takie pyszne ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
prosty przepis i wykonanie też :) nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z ich zrobieniem :)
Usuńświetne, wyglądają idealnie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPo co kupować, jak można w domowym zaciszu upiec sobie i swoim bliskim takie cudeńka :). Prezentują się przeuroczo i przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńno właśnie i domowe w dodatku są o wiele zdrowsze :)
UsuńTeż czasem robię domowe biszkopty:)) Są pyszne! Jak pięknie zapakowane!
OdpowiedzUsuńJa po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni :) a pudełeczko zrobiłam sama :)
UsuńMniam, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJejku, świetnie to wymyśliłaś, jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńw sumie to nic trudnego :)
UsuńŚwietne i na pewno sto razy lepsze od oryginału :)
OdpowiedzUsuńlepsze bo bez polepszaczy i całego tego chemicznego wsadu :)
UsuńOh jakie te cisteszka sa slodziutkie. Dziekuje bardzo za przepis. Moje wnuki beda szczesliwe jak im upieke na swieta. Pozdrawiam z Kanady
OdpowiedzUsuń