ILOŚĆ PORCJI - 4
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami - składniki
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami - składniki
- 600g świeżych filetów z dorsza bez skóry i ości
- 2 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 świeże pomidory
- pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek
- 4 gałązki świeżej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- sól
- biały pieprz z młynka
- chili z młynka
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami - wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Umyć filety pod bieżącą wodą i starannie wytrzeć do sucha
papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 5cm.
Delikatnie oprószyć solą i skropić dwoma łyżkami oleju. Odstawić na 10
minut.
W tym czasie umyć pomidory, obrać cebulę i czosnek. Pokroić oliwki w plasterki, pomidory na plastry grubości 0,5cm, a cebulę w półtalarki. Z dwóch gałązek bazylii oberwać listki.
W tym czasie umyć pomidory, obrać cebulę i czosnek. Pokroić oliwki w plasterki, pomidory na plastry grubości 0,5cm, a cebulę w półtalarki. Z dwóch gałązek bazylii oberwać listki.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować łyżką oleju.
Rozłożyć pokrojoną cebulę, a na niej
kawałki dorsza tak aby całkowicie zakryły jedną warstwą dno naczynia.
Posypać białym pieprzem, chili i
tymiankiem. Dookoła ułożyć przecięte na pół ząbki czosnku. Na warstwie ryby
rozłożyć jeszcze świeże liście bazylii,
plasterki pomidorów i oliwek. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Skropić
pozostałym olejem i wstawić na pół godziny do piekarnika. Nie przykrywać.
Przed podaniem udekorować pozostałą bazylią.
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami - podobne przepisy
> Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym
> Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym
> Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami
Smacznego :)
Aronia
Obiadek jak na wakacjach gdzieś na południu Europy. Pycha.
OdpowiedzUsuń