Zupa rybna


   
     Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości.

Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na  zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem   ZpierwszegoTloczenia.pl 
oraz Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu. 



ILOŚĆ PORCJI - 4

Zupa rybna - składniki

  • 200g świeżego łososia (filet bez skóry)
  • 1litr bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczypta  estragonu
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól
  • biały pieprz
  • natka pietruszki

Zupa rybna - wykonanie

Obrać marchewkę, pietruszkę, czosnek i cebulę.  Z papryki usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi otworami marchew i pietruszkę. Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Czosnek posiekać.

Rozgrzać na patelni olej. Podsmażyć cebulę, marchew, pietruszkę, paprykę i czosnek. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem warzywnym. Wlać przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotować pół godziny.

Filet z łososia pokroić na kawałki. Dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Tuż przed podaniem dodać świeżą natkę pietruszki.


COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ