Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości.
Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl
Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl
ILOŚĆ PORCJI - 4
Zupa rybna - składniki
Zupa rybna - składniki
- 200g świeżego łososia (filet bez skóry)
- 1litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 0,5 pietruszki
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
- 0,5 łyżeczki oregano
- szczypta estragonu
- szczypta mielonej kolendry
- sól
- biały pieprz
- natka pietruszki
Zupa rybna - wykonanie
Obrać marchewkę, pietruszkę, czosnek i cebulę. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi otworami marchew i pietruszkę. Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Czosnek posiekać.
Rozgrzać na patelni olej. Podsmażyć cebulę, marchew,
pietruszkę, paprykę i czosnek. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka. Zalać
bulionem warzywnym. Wlać przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotować pół
godziny.
Filet z łososia pokroić na kawałki. Dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Tuż przed podaniem dodać świeżą natkę pietruszki.
Filet z łososia pokroić na kawałki. Dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Tuż przed podaniem dodać świeżą natkę pietruszki.
Zupa rybna - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Bardzo apetyczna taka kolorowa zupa :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń