Szparagi, niecierpliwie wyczekiwane wraz z nadejściem wiosny. Przyciągają naszą uwagę na straganach. Jedni omijają je szerokim łukiem a inni na ich widok cieszą się jak małe dzieci. Występują w trzech odmianach: białej, zielone i fioletowej. Do kuchni zawitały ponad 4,5 tysiąca lat temu. Sprawdzają się zarówno jako wykwintna przystawka, zdrowy obiad czy też pyszna kolacja. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego dania z nimi można wyczarować dosłownie w kilkanaście minut. Są niskokaloryczne - 100g to zaledwie 18kcal. Szparagi to doskonałe źródło witamin, kwasu foliowego oraz białka. Zawierają także inulinę, naturalny prebiotyk ochraniający nasz układ pokarmowy i usprawniający jego funkcjonowanie. Przypisuje im się właściwości lecznicze i oczyszczające.
Ja przygotowałam dziś przepis na makaron ze szparagami w bazylikowo-cytrynowym sosie na bazie serka mascarpone.
Ja przygotowałam dziś przepis na makaron ze szparagami w bazylikowo-cytrynowym sosie na bazie serka mascarpone.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone - składniki
Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone - składniki
- 200g makaronu penne
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 6 suszonych pomidorów
- garść świeżych liści bazylii
- 2 pełne łyżki serka mascarpone
- 50ml białego wina
- skórka otarta z połowy limonki
- 2 łyżki oliwy cytrynowej
- świeżo mielony pieprz
- sól
Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone - wykonanie
Opłukać szparagi pod bieżącą wodą. Odciąć zdrewniałe końce. Odkroić główki, a łodygi pociąć na 3-4cm kawałki.
Do wysokiego naczynia wlać wodę tak mniej więcej do
połowy. Posolić, postawić na gazie i doprowadzić
do wrzenia. Na garnku umieścić sito lub durszlak. Na dnie sita ułożyć pocięte
łodygi szparagów, a na górze główki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu
5-6 minut.
Zdjąć sito, a do garnka wsypać makaron i ugotować al dente.
W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić szparagi i krótko przesmażyć.
Wymieszać serek mascarpone z białym winem. Wlać do szparagów. Dodać posiekane liście bazylii i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawić skórką otartą z limonki (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Odcedzić ugotowany makaron i dodać do sosu. Wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.
> Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami
Zdjąć sito, a do garnka wsypać makaron i ugotować al dente.
W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić szparagi i krótko przesmażyć.
Wymieszać serek mascarpone z białym winem. Wlać do szparagów. Dodać posiekane liście bazylii i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawić skórką otartą z limonki (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Odcedzić ugotowany makaron i dodać do sosu. Wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.
Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
A ja fioletowych jeszcze nigdy nie widziałam, muszę kiedyś upolowac😄
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi sie podoba!
też jeszcze nie udało mi się ich spotkać :) na razie zakupiłam nasiona fioletowej fasolki szparagowej i mam zamiar posiać. Ciekawe co z nich wyrośnie.
Usuń