Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem. Jakie są? Pełne zalet:
- po pierwsze przepyszne
- po drugie minimalistyczne więc od jednej na pewno nikt nie przytyje
- po trzecie przekonają do dyniowych wypieków nawet najbardziej opornych (tylko nie trzeba im wcześniej mówić co jest w środku).
Żeby nie było tak słodko to babeczki mają też swoje wady, a dokładnie jedną. Za szybko znikają.
Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem - składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 125g mąki pszennej tortowej
- 55g drobnych wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 120g puree z dyni
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 100ml wody
- 3 płaskie łyżeczki cukru
- 70ml soku jabłkowego
- 30ml spirytusu
Mus jabłkowy:
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 płaska łyżka galaretki cytrynowej w proszku
Dekoracja:
- 150ml śmietanki kremowej o zawartości tłuszczu 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1łyżeczka uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Ubić jajka z cukrem na puszysty, jasny krem. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i cały czas ucierając dodawać po kolei: puree z dyni, olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem ucierać jeszcze przez chwilę.
Pieczenie:
Pieczenie:
Natłuścić olejem silikonową foremkę do babeczek ponczowych. Napełnić ją ciastem zostawiając około 2mm wolnej przestrzeni od krawędzi foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Upieczone babeczki wyjąć z formy i wystudzić na kracie kuchennej.
Przygotowanie ponczu:
Wlać do rondelka wodę i sok jabłkowy. Wsypać cukier. Postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 6-7 minut. Zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnego syropu wlać spirytus i wymieszać.Przygotowanie ponczu:
Przygotowanie musu jabłkowego:
Jabłko umyć i obrać. Usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Przełożyć do rondelka. Dodać masło. Postawić rondel na gazie i podgrzewać do zagotowania. Zmniejszyć płomień i smażyć 3-4 minuty. Wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzone babeczki zanurzać w ponczu na maksymalnie 2 sekundy i odkładać na tacę.
Wgłębienia babeczek wypełnić tężejącą masą jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić na godzinę do lodówki.
Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać porcje masy na środek babeczek, przykrywając nią mus jabłkowy. Gotowe babeczki posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem - podobne przepisy
> Babeczki dyniowe z jabłkiem (bezglutenowe)
> Owsiane babeczki z dynią
> Ciastka ponczowe
> Drożdżówki dyniowe z marmoladą
Smacznego :)
Aronia
Cudne i pięknie podane, Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńja również dziekuję :)
UsuńAle cudowne są te babeczki, wyglądają pysznie :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńi ja dziękuję :) do następnego :)
UsuńPomysłowa z Ciebie kobitka...dzięki za wspólne pieczenie..
OdpowiedzUsuńJa dziś będę wybierać meble i mam nadzieję,że obędzie się bez takich niespodzianek jak u Ciebie.
dziękuję również, powodzenia w zakupie mebli :)
UsuńMeble kupione ,jutro już będą w domu.
Usuńsuper, niech się dobrze sprawują :)
UsuńUwielbiam ciasta z dynią, Twoje babeczki to małe cudeńka! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) ja generalnie nie przepadam za dynią, ale w słodkich wypiekach lubię :)
UsuńDelikatne i smakowite :-) Dziękuję za wspólną zabawę Aniu :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńJestem zauroczona i zdjęciem i przepisem :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, mam nadzieję, że jeszcze kiedyś razem coś upieczemy :)
UsuńWow, prześliczne! Ciekawa jestem ich smaku, może skuszę się kiedyś i też takie zrobię. Miło mi było wspólnie wypiekać:)
OdpowiedzUsuńSą mięciutkie, wilgotne i lekko kwaskowate.... Serdecznie polecam :)
UsuńWyglądają rozkosznie! Dzięki za wspólne wypiekanie! :)
OdpowiedzUsuńi ja dziękuję, miło było :)
UsuńŚlicznie wyglądają :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńja równiez dziękuję :)
Usuń