Sezon na szparagi rozpoczynam pysznym i lekkim daniem w postaci risotto. Z dodatkiem borowików, o tej porze niestety mrożonych, i pieprzu cytrynowego. Pyszne, aromatyczne danie do przygotowania w zaledwie 40 minut. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Zarówno na co dzień jak i od święta. Wiosną, kiedy mam mnóstwo pracy w ogrodzie stawiam na takie właśnie szybkie dania.
Do risotta użyłam mrożonych grzybów, które sama jesienią przygotowuję. Są od razu pokrojone i lekko podduszone na maśle.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Risotto ze szparagami i borowikami - składniki
Risotto ze szparagami i borowikami - składniki
- 200g ryżu arborio
- 0,5 pęczka zielonych szparagów (ok. 9 sztuk)
- 1 średnia cebula
- 150g drobno pokrojonych borowików ( u mnie mrożone)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka klarowanego masła
- 0,5 szklanki białego półwytrawnego wina
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz cytrynowy
- 2 łyżki startego sera Grana Padano
Risotto ze szparagami i borowikami - wykonanie
Opłukać szparagi pod bieżącą wodą. Odciąć zdrewniałe końce. Odkroić główki, a łodygi pociąć ukośnie na 3cm kawałki.
Do wysokiego naczynia wlać wodę tak mniej więcej do
połowy. Posolić, postawić na gazie i
doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić sito. Na dnie sita ułożyć pocięte
łodygi szparagów, a na górze główki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu 5-6 minut. Zdjąć sito i przelać szparagi
zimną wodą. Odcedzić.
Rozgrzać oliwę z masłem na patelni. Wrzucić posiekaną cebulkę
i delikatnie zeszklić. Dodać pokrojone grzyby i smażyć 2-3 minuty. Wsypać ryż i dobrze wymieszać, aby wszystkie składniki
się połączyły. Smażyć, ciągle mieszając 2 minuty. Wlać wino i gotować na małym
ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać partiami bulion po ¼
szklanki. Dodawać następną dawkę płynu gdy poprzednia zostanie całkowicie
wchłonięta. Cały proces powinien trwać około 25-30 minut w zależności od
gatunku ryżu. Po wlaniu ostatniej dawki bulionu
dodać ugotowane szparagi. Doprawić solą
i pieprzem cytrynowym. Gdy płyn się całkowicie wchłonie danie jest gotowe.
Odstawić je na 2 minuty aby odpoczęło. Posypać po wierzchu startym serem i zaraz podawać.
Risotto ze szparagami i borowikami - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Ale pięknie się prezentuje. Nawet nie chcę wiedzieć jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, a co do smaku to powiem tylko tyle, zajadamy je dwa razy w tygodniu. Trzeba maksymalnie wykorzystać sezon :)
UsuńPrzepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń