Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem




          Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni  zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić rano, ale miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko.
Przypomniało mi się jak mama robiła nam na  kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich lat, by nagle w sytuacji kryzowej sobie o nich przypomnieć. Ot cud pamięci. Tej samej, która czasem jest utrapieniem,  innym zaś razem wybawieniem.




ILOŚĆ PORCJI - 4

Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - składniki

Ciasto na podpłomyki:
  • 200g mąki pszennej
  • 150ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Dodatki:
  • 200g kremowego serka śmietankowego
  • 1łyżeczka mieszanki suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200g wędzonego łososia
  • 10-12 czarnych oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeże liście oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Z mąki, wody, oliwy i soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do blatu i dać się wałkować. Gdyby było zbyt klejące podsypać mąką, jeśli zbyt suche dodać odrobinę wody. Wszystko zależy od mąki i jej chłonności. Gotowe ciasto podzielić na cztery części.

Smażenie:
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Rozgrzać suchą patelnię. Kłaść podpłomyki i opiekać z obu stron, aż pojawią się brązowe plamy.

Przygotowanie dodatków:
Wymieszać serek z ziołami. Oliwki pokroić w plasterki.

Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Usunąć łuski. Odciąć główki, a łodygi pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i szparagi. Smażyć 5-6 minut cały czas mieszając.

Podanie:

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Smakowicie to wygląda. Uwielbiam łososia i w końcu muszę spróbować legendarnych podpłomyków. Kolejka przepisów do mojej kuchni jest długa i miejsca coraz mniej ale i ten już się tam znalazł. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi:) Mnie niestety nie dane było spróbować. Ale ślinka mi ciekła jak rodzina zajadała :)

      Usuń
  2. Ja swoje podpłomyki zapiekam i wychodzi jak cieniutka pizza:-) Mam szparagi odłożone , mam i łososia. A kawałek ciasta na pierogi odłożyłam specjalnie;-) Chyba dzisiaj na kolację zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je smażyłam na bardzo mocno rozgrzanej patelni żeliwnej, więc były prawie jak z pieca. Ale następnym razem upiekę w piekarniku i porównam :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ