Za każdym razem gdy robię zakupy nie mogę przejść koło nich obojętnie. Chwila zastanowienia co wybrać: białe czy zielone i kolejny pęczek ląduje w koszyku. Trzeba korzystać póki jeszcze są.
Po powrocie do domu znowu chwila namysłu i szybki obiad gotowy. Tym razem połączyłam je z delikatnym mięsem kurczaka. Delikatnie oprószone solą i pieprzem filety owinęłam plasterkami szynki szwarcwaldzkiej, wkładając pod nie gałązki estragonu. Krótko obsmażyłam na oliwie i wstawiłam do piekarnika aby doszły. W tym czasie przesmażyłam szparagi z czosnkiem. Gotowe posypałam startym serem i podałam z filetami. Szybkie, lekkie danie na ciepłe dni.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami - składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 filety z kurczaka
- 8 małych łodyżek estragonu
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego sera Grana padano
- sól
- pieprz
Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami - wykonanie
Opłukać gałązki
estragonu.
Filety z kurczaka
umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Mięso doprawić pieprzem i
odrobiną soli. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po dwie gałązki estragonu i
owinąć plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Umieścić mięso złączeniem
szynki do dołu i obsmażyć z każdej strony przez 1-2 minuty. Przełożyć do żaroodpornego
naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Szparagi umyć i
osuszyć. Odciąć zdrewniałe końce i pokroić pod kątem na 4 cm kawałki.
Na oliwę pozostałą po smażeniu kurczaka wrzucić pocięte na kawałki zielone szparagi. Smażyć
3-4 minuty, często mieszając. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć kolejne
3 minuty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym
serem z saltimboccą z kurczaka.
Saltimbocca z kurczaka ze smażonymi szparagami - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki Pati :)
Usuń