Rzadko tego lata jeżdżę na swoja leśną działkę. Ostatnie dwa miesiące intensywnie pracowałam przygotowując przepisy na zlecenia. Z początku praca przebiegała bez zakłóceń, ale pod koniec zaczęły się schody. Ciągłe niezapowiedziane wyłączenia prądu strasznie utrudniały mi pracę. Na dodatek zalałam wodą klawiaturę laptopa i musiałam kupić nowy bo nie miałam na czym dokończyć zlecenia. Wgranie wszystkich programów też zajęło niestety trochę czasu. Jakby jeszcze tego było mało jedna z moich lodówko-zamrażarek z elektronicznym sterowaniem zaczęła wariować po tych przerwach w dostawie prądu i przez kilka dni ciągle to wyjmowałam z niej i upychałam w innych, to znowu do niej przekładałam produkty. Już miałam wezwać serwis gdy nagle coś mnie tknęło i przełączyłam ją do innego gniazda. Na szczęście okazało się, że musiało ono ulec uszkodzeniu podczas jednej z burz i to one było przyczyną złej pracy lodówki a nie uszkodzenie panelu sterowniczego. Przynajmniej w tym przypadku obyło się bez wymiany sprzętu.
W przerwie między jednym zleceniem a drugim udało mi się co prawda spędzić na działce tydzień, później jednak wpadał tam po pracy jedynie Staś głównie po to by sprawdzić czy burza nie powaliła jakiegoś drzewa i czy nasza drewniana chatka jeszcze stoi. Z jednej z takich wypraw przywiózł mi trochę kurek, które zebrał wokół domu. Nie było tego dużo, ale nie mogłam też pozwolić na to aby się zmarnowały.
Miałam akurat w lodówce dwie młode cukinie zakupione rano na targu bez specjalnego przeznaczenia. Połączyłam to ze sobą dodając jeszcze czosnek i wyszło pyszne lekkie danie doskonałe zarówno na przystawkę , obiad lub kolację.
Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami - składniki
- 2 młode cukinie
- 200g kurek
- 4 ząbki czosnku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami - wykonanie
Kurki oczyścić, opłukać i osączyć na sicie. Cukinie pokroić w plastry tej samej grubości i skropić oliwą. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć plastry cukinii i grillować po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą lekko brązowe. Cukinia powinna być miękka i jędrna.
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić osączone kurki i usmażyć na złoto dodając pod koniec smażenia pokrojony w plasterki czosnek.
Przygotować dwa talerze. Rozłożyć plastry grillowanej cukinii. Na środku położyć usmażone kurki z czosnkiem. Posypać natką pietruszki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Grillowana cukinia z czosnkiem i kurkami - podobne przepisy
> Spaghetti z cukinii z kurkami i bazyliowym pesto
> Ziołowy filet z kurczaka z kurkami
> Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami
> Zupa kurkowa z ryżem
> Quiche z kurkami i szynką parmeńską
> Spaghetti z kurczakiem i kurkami
> Kurki po prowansalsku
> Penne z kurkami
> Gulasz wieprzowy z kurkami
> Naleśniki z cukinią i kurkami
> Ziołowy filet z kurczaka z kurkami
> Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami
> Zupa kurkowa z ryżem
> Quiche z kurkami i szynką parmeńską
> Spaghetti z kurczakiem i kurkami
> Kurki po prowansalsku
> Penne z kurkami
> Gulasz wieprzowy z kurkami
> Naleśniki z cukinią i kurkami
Smacznego :)
Aronia
Oj zjadlam bym coś takiego
OdpowiedzUsuńJa bym mogła jeść codziennie gdyby nie dieta :)
Usuńsuper pomysł! cukinię z grilla uwielbiam, a już nie wspominając o kurkach, które zdecydowanie są moim faworytem wśród grzybów :)
OdpowiedzUsuńU mnie kurki też zdecydowanie na pierwszym miejscu :)
UsuńNo to faktycznie miałaś przygody... ale efekt, to także ten przepis, także korzyści też są :)
OdpowiedzUsuńOj miałam, wyjątkowo pod górkę jak nigdy wcześniej :)
UsuńSame sezonowe delicje :) chętnie bym to zjadła.
OdpowiedzUsuńKurki w lesie są (byłam i sprawdziłam), cukinii na targu zatrzęsienie, zachęcam więc do wypróbowania :)
UsuńSuper połączenie. Musi być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa przepadłam. Od tygodnia tworzę przepisy tylko z cukinii i kurek :)
Usuń