poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Boczek faszerowany



"Boczek faszerowany to moja kolejna propozycja na domową wędlinę. Pewnie niektórzy od razu powiedzą, że to nie dla nich, bo przecież boczek zazwyczaj jest tłusty. I pewnie dawniej mieliby  rację, ale dziś o tłustych boczkach możemy zapomnieć raz na zawsze. W budkach z mięsem na moim targowisku można kopić płaty naprawdę chudego boczku pozbawionego w dodatku żeber. Tylko nadziewać i piec.  Jest może trochę pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego zachodu. Długo utrzymuje świeżość. Jest miękki i aromatyczny. Doskonale pasują do niego ogórki małosolne. Ja przechowuje go w lodówce zawinięty w papier śniadaniowy, dzięki czemu nie wysycha, a jednocześnie oddycha".




Boczek faszerowany
(przepis własny)

Składniki:
Kawałek chudego boczku o wadze ok. 1,3 kg bez skóry i żeber
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
1 listek laurowy
3 łyżeczki suszonej szałwii
2 łyżki oliwy

Nadzienie:
80 dag łopatki wieprzowej
1 jajko
1 szklanka mleka
2 łyżki kaszy manny
1 sucha kajzerka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy ziołowej do mięsa mielonego

Boczek i pokrojoną na kawałki o wym. 5x5cm łopatkę należy wcześniej zapeklować. Jak to zrobić można się dowiedzieć tutaj.

Boczek przekroić  w poziomie  tak aby otrzymać duży prostokątny kawałek. Natrzeć pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Kajzerkę zalać mlekiem i zostawić aby rozmiękła.
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać odciśniętą bułeczkę, jajko, kaszę manną i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć cienką warstwą  na przygotowanym wcześniej boczku. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Obwiązać ciasno sznurkiem. Posmarować oliwą i posypać obficie  szałwią.
Włożyć do piekarnika foliowego. Wlać pół szklanki wody i zawiązać. Nakłuć kilka razy igłą folię, aby para powstała w trakcie pieczenia, nie rozerwała piekarnika. Piec około 1,5h w temp. 200°C.
Upieczoną i wystudzoną roladę wstawić na całą noc do lodówki, aby dobrze się ścisnęła.
Następnego dnia usunąć sznurek.


2 komentarze:

  1. super boczek. Ale odsyłacz do peklowania nie działa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, już poprawiam

    OdpowiedzUsuń

Niestety z powodu bardzo dużej ilości spamu zmuszona byłam włączyć weryfikację obrazkową. Bardzo przepraszam za utrudnienia.