Pszenne bułeczki z sezamem




Niezwykle sprężyste bułeczki wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że nawet na drugi dzień wyglądają jak świeże. Zawsze piekę ich większą ilość i zamrażam.




Pszenne bułeczki z sezamem

Składniki na 16 szt.

  • Zaczyn:
  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżeczki mąki
  • 2 łyżki stołowe letniej wody

Ciasto właściwe:
  • 650g mąki pszennej typ 550
  • 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 170g ugotowanych ziemniaków
  • zaczyn j.w.
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 380ml letniej wody
  • do posmarowania bułeczek : 2 łyżki mleka wymieszane z łyżką oliwy.
  • do posypania :  2 łyżki stołowe sezamu

Rozetrzeć  w garnuszku drożdże z cukrem. Dodać  mąkę i wodę. Wymieszać do konsystencji gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.
Zmiksować ziemniaki z wodą. Dodać oba rodzaje mąki, sól, wyrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić na bardzo gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć  na stolnicę i lekko odgazować. Podzielić na pół i uformować dwa podłużne wałki. Każdy podzielić  na osiem części i zrobić  okrągłe  bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego rośnięcia. U mnie trwa to 30-45 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220°C.  Posmarować bułeczki mlekiem z oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 18 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.


Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz