Paprykarz drobiowy




To jedno z takich  dań, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie i zawsze się udają. Mało kaloryczne. Nasycone warzywami, przepełnione aromatem czosnku i wina.



Paprykarz drobiowy

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka rosołu z kury
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 listki laurowe
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Pierś kurczaka kroję w kostkę o boku 1,5cm i solę.  Strąki papryki czyszczę, myję i kroję na duże kawałki. Cebulę i ząbek czosnku obieram. Cebule kroję na ćwiartki, czosnek w drobną kostkę. 

W żeliwnym garnku rozgrzewam oliwę. Obrumieniam na niej kawałki mięsa. Wyjmuję i odkładam na bok. 
Cebulę i czosnek podsmażam na tłuszczu ze smażenia, dodaję koncentrat pomidorowy i mieszając przyrumieniam. Rozprowadzam winem i rosołem. Zagotowuję. Dodaję mięso i listki laurowe. Duszę na małym ogniu około 25 minut. Po 15 minutach dodaję paprykę.
W tym czasie myję natkę pietruszki, otrząsam z wody i drobno siekam. Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki. 
Podaję z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: