Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami




Pomysł na tę zapiekankę podsunęła mi siostra. Jest doskonała na drugie danie  lub ciepłą kolację. Bardzo sycąca. Doprawiona na ostro białym pieprzem. Pachnąca czosnkiem i cebulą. Kusi nie tylko smakiem i aromatem, ale także wyglądem.



Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami

Składniki dla 4 osób:

  • 200g makaronu tagliatelle
  • pół piersi z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 średniej wielkości pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 50g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • biały pieprz
Obrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą warzywa.
Podzielony na różyczki brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Ja robię to w kuchence mikrofalowej – 9 minut/750W.
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Posiekać cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
Rozgrzać na patelni oliwę. Usmażyć mięso z kurczaka. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż stanie się szklista. Wrzucić pieczarki, a na koniec paprykę. Chwilę poddusić.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z warzywami. Dodać roztrzepane jajko i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Zapiekać 30 minut w temp. 200°C.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. zapiekanki bardzo lubię. sycące, pełne możliwości, i co najważniejsze szybkie i smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. makaronowa, kolorowa zapiekanka, mniam! akurat na tą szarugę za oknem :)

    OdpowiedzUsuń