Zawsze na świąteczne śniadanie przygotowuję dla mojego męża jakieś danie w galarecie, ponieważ jest ich wielkim miłośnikiem. W tym roku był to schab w brzoskwiniach. Mięso duszone w soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu i goździków jest soczyste i aromatyczne, a galareta z soku brzoskwiniowo-cytrynowego słodko kwaśna. Kto lubi takie zestawienia niech wypróbuje ten przepis.
Schab w brzoskwiniach-przepis
Składniki:
- 1kg schabu bez kości
- 1 słoik brzoskwiń
- 1 szklanka soku jabłkowego
- sok z połówki cytryny
- 1 opakowanie żelatyny
- 3 łyżki rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- szczypta chilli
- 2 goździki
- 25ml wódki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekora
Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem kawałek schabu
natrzeć wódką, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Odstawić w chłodne
miejsce na kilka godzin.
Zagotować sok jabłkowy z goździkami i cynamonem. Dodać
sok z cytryny.
Rozgrzać w rondlu oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich
stron na rumiano. Wlać sok jabłkowy z przyprawami, dodać rodzynki, przykryć
rondel i dusić mięso na niezbyt dużym ogniu. Gdyby nam sos wyparował to
dolewamy soku jabłkowego. Miękki schab wystudzić w sosie nie wyjmując z rondla.
Odsączyć brzoskwinie na sicie. Resztę soku wymieszać z 3
łyżkami sosu jabłkowego. Przyprawić szczyptą chilli i ewentualnie sokiem z
cytryny, gdyby był za słodki. Można też dodać nieco wody, tak aby otrzymać
odpowiednią ilość do zalania schabu w zależności od wielkości półmiska , na którym
będziemy przygotowywać potrawę. Wsypać odpowiednią ilość żelatyny, zgodnie z
instrukcją na opakowaniu, i poczekać , aż napęcznieje. Wówczas całość zagotować
i zostawić do wystudzenia.
Schab * pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i ułożyć na
półmisku. Polać 2 łyżkami sosu, posypać wyjętymi z sosu rodzynkami i udekorować
cząstkami brzoskwiń i zieloną pietruszką. Zalać galaretą. Wstawić do lodówki
aby zastygła.
*) Ja zazwyczaj duszę schab jednego dnia. Wstawiam na noc
do lodówki, aby dobrze się ścisnął, a kroję i zalewam galaretą na drugi dzień.
Schab w brzoskwiniach-podobne przepisy
> Świateczny schab ze śliwkami> Schab otulony majerankiem
> Rolady schabowe z kapusta pekińską i ananasem
Smacznego :)
Aronia
Super! Uwielbiam mieszankę mięsa z owocami!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się to mięsko podoba. Przepis zapisałam i mam zamiar wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńpięknie podany!
OdpowiedzUsuń)Super przepis!!! Właśnie zrobiłam. Schab soczysty i smaczny. PYCHA!!!
OdpowiedzUsuń