Tort jogurtowo-wiśniowy



Imieninowy tort mojego męża. Lekki, puszysty, niezbyt słodki z nadzieniom wiśniowym. Tak posmakował gościom, że nic nie zostało. Żeby zrobić zdjęcia musiałam upiec go po raz drugi, co zresztą bardzo ucieszyło moje dzieci.

Tort jest dość wysoki i nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Ja nabyłam kiedyś taką plastikową obręcz o wysokości 8cm z możliwością  regulacji  średnicy  firmy Fackelman,  i  jej zazwyczaj używam  do przygotowania tortów z płynną masą i galaretką  na wierzchu. Od dość dawna nie widziałam  jednak ich w sprzedaży. Jeśli ktoś nie posiada takowej, można temu zaradzić poprzez nadsztukowanie tortownicy paskiem folii aluminiowej.


Tort jogurtowo-wiśniowy

Składniki: tortownica śr. 26cm

Ciasto na spód:

  • 3 białka
  • 80g mąki
  • 80g cukru pudru
  • 80g masła
  • 1/4 cytryny
Miękkie masło utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny. Ucierać jeszcze przez 5 minut.
Schłodzone białka ubić na sztywno dodając stopniowo pozostały cukier puder. Delikatnie połączyć ją z ciastem. Rozsmarować ciasto na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 170°C. Pozostawić w tortownicy do wystudzenia.
Zimne wyjąć z tortownicy na deskę. Zapiąć obręcz.

Masa wiśniowa

  • 500g mrożonych wiśni bez pestek
  • ok. 300ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 40ml likieru wiśniowego
Wiśnie przełożyć do rondla i lekko podgrzać do roztopienia. Wyłożyć na sito i odsączyć. Odmierzyć sok, który odciekł  (powinno go być około 200ml) i dolać tyle wody, aby w sumie uzyskać pół litra płynu. Wsypać  cukier i skrobię kukurydzianą.  Postawić na małym ogniu i zagotować cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok. 2 minut, zestawić z ognia i chwilę przestudzić.
Połowę masy wylać na upieczony spód. Wyrównać powierzchnię. Do pozostałej masy dodać odsączone wiśnie i wymieszać.

Krem jogurtowy

  • 600g naturalnego jogurtu greckiego
  • 500ml śmietany kremówki  o zaw. tłuszczu 30%
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4  łyżeczki żelatyny
  • 50ml  wody
  • 14 podłużnych biszkoptów
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Wymieszać jogurt z 4 łyżkami cukru pudru.
Ubić śmietanę kremówkę z zagęstnikiem i pozostałym cukrem pudrem. Przełożyć 2 łyżki do worka cukierniczego i schować do lodówki. Resztę wymieszać z masą jogurtową. Podzielić ją na pół. 
Połowę namoczonej żelatyny,  podgrzać do rozpuszczenia i dodać do jednej porcji masy jogurtowej . Szybko wymieszać i równomiernie rozłożyć na warstwie wiśniowej. Gdy masa zastygnie wyłożyć na nią resztę  masy wiśniowej. Ułożyć na niej  biszkopty i  skropić je likierem.
Roztopić pozostałą żelatynę i dodać do drugiej porcji masy jogurtowej. Wymieszać i rozłożyć na biszkoptach.  Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.

Polewa

  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 400 ml wrzącej wody
Rozpuścić galaretkę w 400ml wrzącej wody. Zostawić do ostudzenia.
Tężejącą wylać na tort. Wstawić co najmniej na 4 godziny  do lodówki

Do dekoracji

  • bita śmietana
  • starta czekolada 
  • wiśnie z konfitury
  • różyczka
Gdy tort jest już całkowicie ściśnięty odkroić go nożem od brzegów obręczy. Przełożyć na paterę i udekorować pozostawioną   bitą śmietaną,starta czekoladą i wiśniami z konfitury. Na środku położyć gotową różyczkę z opłatka.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. pysznie wygląda Twój torcik :) lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie torty uwielbiam! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie Ci wyszedł.. tylko podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń