Rogale z makiem


Rogale z makiem

Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale  z ciasta drożdżowego  posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem. 



Rogale z makiem

Składniki na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki  oliwy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • mak do posypania rogali
Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Powinien mieć konsystencję jogurtu. Wszystko dokładnie utrzeć w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia.

Wlać do dzieży miksera letnie mleko i oliwę. Wsypać mąkę i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i jajka z białkiem. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić  do ponownego wyrośnięcia. 

Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość przełożyć  je na matę i lekko ugnieć . Podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na placek o średnicy 30cm.  Przekroić nożem dwukrotnie, tak aby otrzymać cztery trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć zaczynając od szerszego końca. Zawinąć końcówki pod spód.
Ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na godzinę aby podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypać  makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180°C  i piec przez 15 minut. Przełożyć na kratę i wystudzić.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie, a do tego Nutella i ciepłe mleko... I będę wniebowzięta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś były dobre.. teraz to sama chemia.. Ale twoje wyglądają tak kuszącooo ;) mmm.. Aż mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń