Tort jagodowy



Narzekałam kilka dni temu na brak jagód, a tu proszę- wczoraj mąż wchodzi z siatką pełną tych owoców. Okazuje się, że są rejony, w których mają się one jeszcze całkiem dobrze. Tym razem nie upiekłam jednak jagodzianek tylko tort jagodowy. Jest dość łatwy i szybki do wykonania.  Składa się tylko z jednej warstwy ciasta, warstwy kremu jogurtowego i jagód. Biszkopt z dodatkiem orzechów laskowych jest niezwykle sprężysty i wilgotny. Nasączony dodatkowo alkoholem smakuje znakomicie .



Tort jagodowy
(Źródło: "Smaki i aromaty" z niewielką zmianą)

Składniki: tortownica o średnicy 26cm

Biszkopt:

  • 4 jajka (białka +żółtka)
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 100g cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka wody
Przebrać i opłukać jagody na sicie pod bieżącą wodą. Odsączyć, a następnie rozłożyć na papierowym ręczniku, żeby wyschły.
Utrzeć zmielone orzechy z wodą, sokiem cytrynowym i żółtkami. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Wsypać do nich najpierw mąkę, a potem masę orzechową i ostrożnie połączyć z bezowym ciastem.
Wyłożyć dno tortownicy pergaminem. Przelać  ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w temp. 170°C około 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto jest upieczone.

Krem jogurtowy:

  • 340g jogurtu greckiego
  • 200g śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki jagód
  • 4 łyżki wódki
Wymieszać żelatynę z 3 łyżkami wody. Gdy napęcznieje, podgrzać aby się rozpuściła.
Ubić mikserem schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem  i waniliowym. Odłożyć 2 łyżki do worka cukierniczego i wstawić do lodówki. Resztę delikatnie połączyć z jogurtem. Wlać płynną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Nasączyć biszkopt alkoholem i posmarować grubą warstwą kremu. Posypać jagodami. Udekorować bitą śmietaną.
Aby  tort dłużej zachował świeży wygląd, mozna posmarować jagody płynną żelatyną. W tym celu należy rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w soku wyciśniętym z połowy cytryny. Dodać jedną  płaską łyżeczkę cukru pudru i wymieszać.  Pędzelkiem delikatnie posmarować jagody żelatyną .

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze:

  1. Przepysznie się prezentuje ;) Zgrałyśmy się jagodowo ;)

    OdpowiedzUsuń