Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym




Wczoraj zapisałam się do akcji Gotujemy po polsku! pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. i w związku z tym dziś na obiad były polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą 80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym, ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.


Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym

Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 200g suszonych śliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 łyżki klarowanego masła do obsmażenia polędwiczek

Wymieszać oliwę z solą i pieprzem. Natrzeć polędwiczki i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień naciąć ostrym nożem głęboką kieszeń w mięsie. Pokroić śliwki i wypełnić nimi kieszenie  w polędwiczkach. Zapiąć wykałaczkami.
Rozgrzać w brytfannie masło i obsmażyć na nim polędwiczki ze wszystkich stron.
Rozgrzać piekarnik z włączonym termoobiegiem do 80°C. Polędwiczki ułożyć na żaroodpornym talerzu lub formie do zapiekanek o niskich brzegach i wstawić do  piekarnika  na 3 godziny.

Sos pieprzowy
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki brandy
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Rozgrzać w rondelku masło. Gdy się roztopi wsypać mąkę i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Wlać zimne mleko, wsypać cukier i startą gałkę muszkatołową. Posolić wg uznania. Podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania, ciągle mieszając. Zestawić, wlać sok z cytryny i brandy. Wsypać zielony i czarny pieprz. Wymieszać.

Upieczone polędwiczki pokroić na ukośne plastry. Polać pieprzowym beszamelem i podać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Właśnie wczoraj myślałam o tego typu potrawie, a tu proszę pojawiło się u Ciebie. Na pewno wykorzystam ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj przyrządziłam to danie jest rewelacyjne i nie trudne w wykonaniu . Wykwintne i nie trzeba masy drogich produktów. Mąż był zachwycony . Napewno będzie to moje danie popisowe dla gości i na święta . Rewelacja. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że danie smakowało i wszystko się świetnie udało

    OdpowiedzUsuń