piątek, 11 listopada 2011

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym



"Wczoraj zapisałam się do akcji  Gotujemy po polsku!, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . i w związku z tym dziś  na obiad były polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwkami  w sosie pieprzowym, oczywiście zgłoszone do konkursu. Upiekłam je metodą  80° Dr Oetkera. Wyszły miękkie i soczyste. Podałam je z sosem pieprzowym  , ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty."



Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami w sosie pieprzowym
(przepis autorski)
 
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
200g suszonych śliwek
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Sos pieprzowy
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki brandy
½ łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka zielonego pieprzu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cukru
sól

4 łyżki klarowanego masła do obsmażenia polędwiczek

Wymieszać oliwę z solą i pieprzem. Natrzeć polędwiczki i włożyć na noc do lodówki.

Na drugi dzień naciąć ostrym nożem głęboką kieszeń w mięsie. Pokroić śliwki i wypełnić nimi kieszenie  w polędwiczkach. Zapiąć wykałaczkami.
Rozgrzać w brytfannie masło i obsmażyć na nim polędwiczki ze wszystkich stron.
Rozgrzać piekarnik z włączonym termoobiegiem do 80°C. Polędwiczki ułożyć na żaroodpornym talerzu lub formie do zapiekanek o niskich brzegach i wstawić do  piekarnika  na 3 godziny.

Sos pieprzowy
Rozgrzać w rondelku masło. Gdy się roztopi wsypać mąkę i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Wlać zimne mleko, wsypać cukier i startą gałkę muszkatołową. Posolić wg uznania. Podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania, ciągle mieszając. Zestawić, wlać sok z cytryny i brandy. Wsypać zielony i czarny pieprz. Wymieszać.

Upieczone polędwiczki pokroić na ukośne plastry. Polać pieprzowym beszamelem i podać z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.





3 komentarze:

  1. Właśnie wczoraj myślałam o tego typu potrawie, a tu proszę pojawiło się u Ciebie. Na pewno wykorzystam ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj przyrządziłam to danie jest rewelacyjne i nie trudne w wykonaniu . Wykwintne i nie trzeba masy drogich produktów. Mąż był zachwycony . Napewno będzie to moje danie popisowe dla gości i na święta . Rewelacja. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że danie smakowało i wszystko się świetnie udało

    OdpowiedzUsuń

Niestety z powodu bardzo dużej ilości spamu zmuszona byłam włączyć weryfikację obrazkową. Bardzo przepraszam za utrudnienia.