Dziś udało mi się kupić znakomite filety z dorsza. Nie pamiętam już kiedy je ostatnio jadłam. Powędrowały od razu na stół. Ponieważ nie przepadam za panierowanymi rybami, poszukałam trochę w necie, sprawdziłam stan mojej spiżarni i zabrałam się do dzieła. Wyszło przepyszne, odrobinę pikantne danie. Na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę.
Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 8 kawałków dorsza bez skóry (po2 kawałki na osobę)
- 2 duże cebule
- 2 słoiki krojonych pomidorów o poj, 340ml każdy
- 2 papryczki chili wielkości palca
- 1 cytryna
- 2 łyżki octu cytrynowego
- 50ml oliwy z oliwek
- pieprz czarny młotkowany z kolendrą
- sól
Opłukać rybę, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Obrać cebule i pokroić w drobna kostkę.
Papryczki chili umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Rozgrzać oliwę w płaskim rondlu.
Zeszklić na niej cebulę i papryczki chili. Dodać pomidory i dusić razem około 15 minut. Sos doprawić solą, pieprzem z kolendrą i octem. Włożyć kawałki dorsza i dusić w sosie ok. 15 minut, aż ryba będzie miękka.
Dobrym dodatkiem do niej będzie ryż na sypko i surówka z selera.
Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym-podobne przepisy
> Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami
> Filet z dorsza z białymi szparagami w ziołowym sosie serowym
Smacznego :)
Aronia
Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. A sos też prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńsmakowita rybka:)
OdpowiedzUsuń