Przekładaniec z pierniczków




Mocno piernikowo się zrobiło u mnie na blogu ostatnio, ale obiecuję - na tym koniec. Wszystkie pierniczki zostały w końcu zużyte. No i dobrze, bo trochę się nam już przejadły. Teraz trzeba pomału zacząć myśleć o pączkach i faworkach, bo karnawał w tym roku krótki, oj krótki. A przekładaniec, co tu dużo mówić , po prostu pyszny.
Przekładaniec z pierniczków

Składniki:  prostokątna forma o wym. 14x28cm
  • 300g pierniczków bez lukru
  • 1,5 słoika powideł śliwkowych (ok. 500ml)
Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki kaszy manny
  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki araku lub kilka kropli aromatu arakowego
Polewa:
  • 50g mlecznej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
Wykończenie:
  • 4 pokruszone pierniczki

Zagotować w rondlu mleko. Na gotujące się wsypać kaszę manną i gotować cały czas mieszając do zgęstnienia.  Zestawić do ostygnięcia, mieszając czasami aby nie utworzył się kożuch.
Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzoną kaszę i arak. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć warstwę pierniczków. Wolne przestrzenie między nimi wypełnić drobnymi kawałkami. Rozsmarować na nich połowę powideł śliwkowych, a na tym połowę kremu. Przykryć drugą warstwą pierniczków. Na nich rozłożyć najpierw resztę powideł, a następnie resztę kremu.

Podgrzać w rondelku śmietankę. Dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozsmarować cienką warstwą na kremie. Rozkruszyć w malakserze pozostałe pierniczki i rozsypać na polewie.  Wstawić na noc do lodówki aby pierniczki nieco zmiękły.
Na drugi dzień wyjąć ciasto z formy i pokroić na kwadraty.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Wow, bardzo mi się podoba! Świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wystarczy samo słowo "pierniczek", żebym pokochała tego przekładańca:)

    OdpowiedzUsuń