Doskonałe ciasto na różne rodzinne spotkania. Mocno czekoladowe, nasączone likierem Cassis. Do tego dwie różne masy: czekoladowa i porzeczkowa oraz galaretka na bazie musu porzeczkowego. Smakuje obłędnie do tego idealnie się kroi. Tak jak lubię.
Do jego przygotowania użyłam gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%, ale może być też czekolada deserowa. Potrzebny też będzie mus z czarnej porzeczki. Ja przygotowuję go sama w sezonie letnim i zamrażam. Stanowi potem doskonałą bazę do różnych ciast i deserów. Jeśli jednak nie macie takiego musu to możecie go zrobić z mrożonych owoców.
Przekładaniec Cassis - składniki
Ciasto czekoladowe
- 4 jajka
- 160g mąki
- 120g masła
- 200g cukru
- 2 łyżki kakao
- 80g gorzkiej czekolady
- 100ml śmietanki 18%tł.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka porzeczkowa
- 500ml musu z czarnej porzeczki
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Masa czekoladowa
- 200ml śmietanki 30%tł.
- 150g serka mascarpone
- 200g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 30ml zimnej wody
Masa porzeczkowa
- 250ml śmietanki 30%tł.
- 250g jogurtu greckiego
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki musu z czarnej porzeczki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50ml zimnej wody
Dodatkowo
- 100ml likieru Cassis (z czarnej porzeczki)
Przekładaniec Cassis - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej masło z gorzką czekoladą. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodać najpierw roztopioną czekoladę z masłem i śmietankę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczenie:
Dwie blachy o wymiarach 20x30cm wyłozyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przelać do blach. Piec pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 165°C przez ok. 25 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Jeden blat wystudzić w formie, drugi na kracie kuchennej. Po wystudzeniu blat pozostawiony w formie nasączyć połową likieru porzeczkowego.
Przygotowanie I porcji galaretki porzeczkowej:
Do rondelka wlać 250ml musu porzeczkowego. Wsypać 1,5 łyżeczki żelatyny i pozostawić na 10 minut aby napęczniała. Dodać 2 łyżki cukru, postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę porzeczkową wylać na pozostawiony w formie i nasączyny likierem blat. Nie można tego zrobić za wcześnie bo galaretka wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy czekoladowej:
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serkiem mascarpone. Mieszając mikserem na wolnych obrotach wlać najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie rozpuszczoną żelatynę wymieszanć wcześniej z 1 łyżką masy śmietanowo-czekoladowej. Przelać gotową masę na zastygniętą galaretkę porzeczkową. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem. Lekko go docisnąć i nasączyć pozostałym likierem. Wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy porzeczkowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z jogurtem greckim, musem porzeczkowym i cukrempudrem. Jedną łyżkę tej masy dodać do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać dla wyrównania temperatury. Wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na wyjęte z lodówki ciasto. Wyrównać powierzchnię i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.
Do rondelka wlać 250ml musu porzeczkowego. Wsypać 1,5 łyżeczki żelatyny i pozostawić na 10 minut aby napęczniała. Dodać 2 łyżki cukru, postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę porzeczkową wylać na zastygniętą masę porzeczkową. Wstawić do lodówki na całą noc aby ciasto dobrze zastygło.
> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami
> Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
> Przekładaniec z makiem i kremem kawowym
> Przekładaniec z kaszy manny i malin
Smacznego :)
Aronia
Wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta, które można tak równo i ładnie pokroić :) postaram się by w tym roku było ich więcej na blogu :)
UsuńBardzo smakowita kosteczka!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZapewne tak jak wygląda tak i smakuje! Cudo :-)
OdpowiedzUsuńmiłośnikom czekolady i czarnej porzeczki na pewno posmakuje :)
UsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis:)
zapisz i koniecznie wypróbuj :)
UsuńCudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńBardzo smakowite!!!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Idealne do kawy! :)
OdpowiedzUsuńz kawusią smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńO mamo! Jaki musiał być smak!!! Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, aż szkoda jesc
OdpowiedzUsuńladny wygląd,przepis mało dokładny np.nie podany wymiar blaszki-szkoda
OdpowiedzUsuńwymiar blaszki jest podany, a jeśli coś jest niejasne proszę pytać :) chętnie odpowiem :)
OdpowiedzUsuńNiezbyt słodkie, mocno czekoladowe, owocowe... Musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńo tak :) znikło błyskawicznie i była nawet powtórka :)
UsuńWygląda naprawdę obłędnie, mimo późnej pory nabrałam niepowstrzymanej ochoty na takie ciasto.
OdpowiedzUsuńA rany! Ależ to ciasto perfekcyjnie wygląda. I przy takich składnikach musi też perfekcyjnie smakować. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, na pewno Ci posmakuje :)
Usuńjak zrobić taki mus z mrożonych owoców i ile ich trzeba do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńPorzeczki wrzucić do garnka, dodać 4-5 łyżek wody i postawić na średnim ogniu. Kiedy porzeczki się zagotują, zdjąć z ognia, przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie piure. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Trudno powiedzieć ile potrzeba tych owoców, ale na logikę biorąc to na pewno więcej niż 0,5 kg skoro potrzeba jest 500ml musu.
Usuńdziękuję za szybką odpowiedź:)
UsuńJakby coś było jeszcze niejasne to proszę śmiało pytać :)
Usuń