Przekładaniec Cassis


   
    Doskonałe ciasto na różne rodzinne spotkania. Mocno czekoladowe, nasączone likierem Cassis. Do tego dwie różne masy: czekoladowa i porzeczkowa oraz galaretka na bazie musu porzeczkowego. Smakuje obłędnie do tego idealnie się kroi. Tak jak lubię.
Do jego przygotowania użyłam gorzkiej czekolady o zaw. kakao 70%, ale może być też czekolada deserowa. Potrzebny też będzie mus z czarnej porzeczki. Ja przygotowuję go sama w sezonie letnim i zamrażam. Stanowi potem doskonałą bazę do różnych ciast i deserów. Jeśli jednak nie macie takiego musu to możecie go zrobić z mrożonych owoców.



ILOŚĆ PORCJI - 24

Przekładaniec Cassis - składniki

Ciasto czekoladowe
  • 4 jajka
  • 160g mąki
  • 120g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 100ml śmietanki 18%tł.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka porzeczkowa
  • 500ml musu z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Masa czekoladowa
  • 200ml śmietanki 30%tł.
  • 150g serka mascarpone
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 30ml zimnej wody

Masa porzeczkowa
  • 250ml śmietanki 30%tł.
  • 250g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki musu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Dodatkowo

Przekładaniec Cassis - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej masło z gorzką czekoladą. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem do białości. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodać najpierw roztopioną czekoladę z masłem  i śmietankę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pieczenie:
Dwie blachy  o wymiarach 20x30cm wyłozyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przelać do blach. Piec pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 165°C przez  ok. 25 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Jeden blat wystudzić w formie, drugi na kracie kuchennej. Po wystudzeniu blat pozostawiony w formie nasączyć połową likieru porzeczkowego.

Przygotowanie I porcji galaretki porzeczkowej:
Do rondelka wlać 250ml  musu porzeczkowego. Wsypać 1,5 łyżeczki żelatyny i pozostawić na 10 minut aby napęczniała. Dodać 2 łyżki cukru, postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę porzeczkową wylać na pozostawiony w formie i nasączyny likierem blat. Nie można tego zrobić za wcześnie bo galaretka wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Wstawić do lodówki.

Przygotowanie masy czekoladowej:
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serkiem mascarpone. Mieszając mikserem na wolnych obrotach wlać najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie rozpuszczoną żelatynę wymieszanć wcześniej z 1 łyżką masy śmietanowo-czekoladowej. Przelać gotową masę na zastygniętą galaretkę porzeczkową. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim blatem. Lekko go docisnąć i nasączyć pozostałym likierem.  Wstawić do lodówki.

Przygotowanie masy porzeczkowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z jogurtem greckim, musem porzeczkowym i cukrempudrem. Jedną łyżkę tej masy  dodać do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać dla wyrównania temperatury. Wlać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na wyjęte z lodówki ciasto. Wyrównać powierzchnię i ponownie wstawić do lodówki na godzinę.

Przygotowanie II porcji galaretki porzeczkowej
Do rondelka wlać 250ml  musu porzeczkowego. Wsypać 1,5 łyżeczki żelatyny i pozostawić na 10 minut aby napęczniała. Dodać 2 łyżki cukru, postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Tężejącą galaretkę porzeczkową wylać na zastygniętą masę porzeczkową. Wstawić do lodówki na całą noc aby ciasto dobrze zastygło.

Przekładaniec Cassis - podobne przepisy

> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami
> Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
> Przekładaniec z makiem i kremem kawowym
> Przekładaniec z kaszy manny i malin

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

26 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. uwielbiam takie ciasta, które można tak równo i ładnie pokroić :) postaram się by w tym roku było ich więcej na blogu :)

      Usuń
  2. Zapewne tak jak wygląda tak i smakuje! Cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miłośnikom czekolady i czarnej porzeczki na pewno posmakuje :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda.
    Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamo! Jaki musiał być smak!!! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wygląda, aż szkoda jesc

    OdpowiedzUsuń
  7. ladny wygląd,przepis mało dokładny np.nie podany wymiar blaszki-szkoda

    OdpowiedzUsuń
  8. wymiar blaszki jest podany, a jeśli coś jest niejasne proszę pytać :) chętnie odpowiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezbyt słodkie, mocno czekoladowe, owocowe... Musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak :) znikło błyskawicznie i była nawet powtórka :)

      Usuń
  10. Wygląda naprawdę obłędnie, mimo późnej pory nabrałam niepowstrzymanej ochoty na takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  11. A rany! Ależ to ciasto perfekcyjnie wygląda. I przy takich składnikach musi też perfekcyjnie smakować. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak zrobić taki mus z mrożonych owoców i ile ich trzeba do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porzeczki wrzucić do garnka, dodać 4-5 łyżek wody i postawić na średnim ogniu. Kiedy porzeczki się zagotują, zdjąć z ognia, przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie piure. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Trudno powiedzieć ile potrzeba tych owoców, ale na logikę biorąc to na pewno więcej niż 0,5 kg skoro potrzeba jest 500ml musu.

      Usuń
    2. dziękuję za szybką odpowiedź:)

      Usuń
    3. Jakby coś było jeszcze niejasne to proszę śmiało pytać :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ