Gdzieś między śniadaniem a obiadem jest taka chwila tylko dla mnie. Słodka i uzależniająca prawie jak narkotyk. Nie mogę się bez niej obyć. Gdy na zegarze wybija jedenasta, czas staje w miejscu. Zasiadam wygodnie na tarasie łapiąc ostatnie promyki słońca. Wokół cisza i spokój. Popijam moją ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość.
Przekładaniec orzechowo-jabłkowy - przepis
Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm
Biszkopt orzechowy – 2szt.
- 2 x 2 jajka
- 2 x 2 łyżki cukru
- 2 x 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 x 1 łyżka mąki
- 2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy.
- 2 x 2 jajka
- 2 x 2 łyżki cukru
- 2 x 2 łyżki mąki pszennej
- 2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt klasyczny.
- 1kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. godziny, cały czas mieszając. Wystudzić.
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 125g cukru
- 3 łyżki mąki
- 300ml mleka
- 200g masła
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Ubić żółtka i jajko z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać gorące mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia. Przykryć folią i zostawić do schłodzenia.
Utrzeć miękkie masło na puch. Stopniowo dodawać po łyżce masę budyniową. Do gotowego kremu wsypać zmielone orzechy i wlać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać.
Ułożyć jeden biszkopt orzechowy. Rozsmarować na nim połowę kremu orzechowego i przykryć biszkoptem klasycznym. Na niego wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim klasycznym biszkoptem. Posmarować go resztą kremu orzechowego i przykryć drugim biszkoptem orzechowym. Lekko docisnąć.
- 100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
- 50g mlecznej czekolady
- 100g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamane na kawałki obie czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch ciasta i przyrządem do dekoracji tortów zrobić delikatne żłobienia. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Ostrym nożem pokroić na prostokąty.
Przekładaniec orzechowo-jabłkowy podobne przepisy
> Przekładaniec ajerkoniakowy z wiśniami
> Przekładaniec truskawkowy z grysikiem
> Przekładaniec Cassis
> Pani Walewska zwana Pychotką
> Przekładaniec z makiem i kremem kawowym
> Przekładaniec z pierniczków
> Ciasto czekoladowo-waniliowe
> Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz