Gdzieś między śniadaniem a obiadem jest taka chwila tylko dla mnie. Słodka i uzależniająca prawie jak narkotyk. Nie mogę się bez niej obyć. Gdy na zegarze wybija jedenasta, czas staje w miejscu. Zasiadam wygodnie na tarasie łapiąc ostatnie promyki słońca. Wokół cisza i spokój. Popijam moją  ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość.


Przekładaniec orzechowo-jabłkowy - przepis
Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm

Biszkopt orzechowy – 2szt.
  •  2 x  2 jajka
  •  2 x 2 łyżki cukru
  •  2 x 50 g zmielonych orzechów włoskich
  •  2 x 1 łyżka mąki
  •  2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy.

Biszkopt klasyczny - 2 szt.
  •  2 x 2 jajka
  •  2 x 2 łyżki cukru
  •  2 x 2 łyżki mąki pszennej
  •  2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  sok z 1/2 cytryny

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt klasyczny.

Masa jabłkowa
  • 1kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny

Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. godziny, cały czas mieszając. Wystudzić.

Krem orzechowy
  •  3  żółtka 
  •  1 jajko
  •  125g cukru
  •  3 łyżki mąki
  •  300ml mleka
  •  200g masła
  •  100g zmielonych orzechów włoskich
  •  1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Ubić żółtka i jajko z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać gorące mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia. Przykryć folią i zostawić do  schłodzenia. 
Utrzeć miękkie masło na puch. Stopniowo dodawać po łyżce  masę budyniową. Do gotowego kremu wsypać zmielone  orzechy i wlać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać.

Ułożyć jeden biszkopt orzechowy. Rozsmarować na nim połowę kremu orzechowego i przykryć biszkoptem klasycznym. Na niego wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim klasycznym biszkoptem. Posmarować go resztą kremu orzechowego i przykryć drugim biszkoptem orzechowym. Lekko docisnąć.

Polewa:
  •  100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
  •  50g mlecznej czekolady
  •  100g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%

Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamane na kawałki obie  czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch ciasta i przyrządem do dekoracji tortów zrobić delikatne żłobienia. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Ostrym nożem pokroić na prostokąty.
Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ