Mazurek makowy




Spód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i  wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny.


Mazurek makowy
(Źródło: „Kolekcja dobrej kuchni”)

Składniki: prostokątna forma o wym. 14x28cm

Ciasto:
  • 85g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko

Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Cały czas ucierając dodać masło i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę i wyrównać powierzchnię. Piec 15 minut w temp. 180°C.

Masa makowa:
  • 200g maku
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 60g masła
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Mak zalać wrzątkiem  i  gotować 10 minut. Odstawić na 2 godziny.
Mak odsączyć i zemleć dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Utrzeć żółtka z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Zmielony mak wymieszać z utartymi żółtkami, stopionym masłem, kaszą manną i ubitą pianą. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C.

Dekoracja:
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30g stopionego masła
  • 25ml rumu
  • 1 szklanka posiekanych bakalii (daktyle, suszone morele, rodzynki)
  • 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, rumem i stopionym masłem na białą masę. Rozsmarować cienką warstwę na przestudzonym cieście. Posypać posiekanymi bakaliami. Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego i udekorować fantazyjnie mazurek.

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Zapomniałaś o głosowaniu w konkursie wielkanocnym i nie oddałaś głosu.
    Jeśli nie zrezygnowałaś z udziału to zapraszam jeszcze przez tydzień, do niedzieli włącznie. Możesz głosować w komentarzach do posta "Dekorujemy mazurki" lub za pomocą wiadomości Durszlaka.
    Pozdrawiam Mysza

    OdpowiedzUsuń