Sernik gotowany z prażonymi migdałami




Widziałam, że takie serniki pojawiały się ostatnio na Durszlaku. Postanowiłam i ja taki zrobić, bo gdy za oknem gorąco to dobra alternatywa dla serników pieczonych. Jako spód wykorzystałam biszkopt migdałowy od tortu herbacianego z tą różnicą, że tym razem dodałam prażone migdały, które  stanowią również jego wykończenie. W ogóle cały sernik jest w migdałowej tonacji za sprawą Amaretto, które dodałam tu i ówdzie.

Sam pomysł na gotowany sernik bardzo mi się spodobał i mam już w głowie kilka nowych kombinacji. Pewnie pojawia się wkrótce na blogu. W tym tygodniu mój mąż obchodzi imieniny więc będzie słodko.

Sernik gotowany z prażonymi migdałami
Składniki: tortownica o śr.26cm

Ciasto na spód:
  • 3 białka jaj
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50g zmielonych i uprażonych migdałów
  • 1 łyżka likieru migdałowego „Amaretto”
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielone migdały i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C. Wystudzić.

Masa serowa:
  • 1kg twarogu mielonego z wiaderka 
  • 150g masła
  • 200g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 50ml likieru migdałowego „Amaretto” 

Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i żółtkami na biało. Dodać ser ciągle ucierając. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i skrobią kukurydzianą. Trzymać na ogniu mieszając, aż masa ponownie się zagotuje. Gorącą masę wylać na biszkopt.Wyrównać powierzchnię.

Do posypania:
  • 65g zmielonych i uprażonych migdałów

Gotowy sernik posypać uprażonymi zmielonymi migdałami. Zostawić w temp. pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawić na noc do lodówki.


Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. pysznie wygląda, sięgnę po kawałeczek:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojaa! w gotowanym serniku zakochałam się od pierwszego kęsa.. a co dopiero z migdałami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię gotowane serniki! Pięknie Twoj wygląda!

    OdpowiedzUsuń