Sernik gotowany z prażonymi migdałami




Widziałam, że takie serniki pojawiały się ostatnio na Durszlaku. Postanowiłam i ja taki zrobić, bo gdy za oknem gorąco to dobra alternatywa dla serników pieczonych. Jako spód wykorzystałam biszkopt migdałowy od tortu herbacianego z tą różnicą, że tym razem dodałam prażone migdały, które  stanowią również jego wykończenie. W ogóle cały sernik jest w migdałowej tonacji za sprawą Amaretto, które dodałam tu i ówdzie.

Sam pomysł na gotowany sernik bardzo mi się spodobał i mam już w głowie kilka nowych kombinacji. Pewnie pojawia się wkrótce na blogu. W tym tygodniu mój mąż obchodzi imieniny więc będzie słodko.

Sernik gotowany z prażonymi migdałami
Składniki: tortownica o śr.26cm

Ciasto na spód:
  • 3 białka jaj
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50g zmielonych i uprażonych migdałów
  • 1 łyżka likieru migdałowego „Amaretto”
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać zmielone migdały i delikatnie połączyć z pianą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do piany. Na koniec dodać rum i ponownie wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C. Wystudzić.

Masa serowa:
  • 1kg twarogu mielonego z wiaderka 
  • 150g masła
  • 200g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 50ml likieru migdałowego „Amaretto” 

Utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i żółtkami na biało. Dodać ser ciągle ucierając. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i skrobią kukurydzianą. Trzymać na ogniu mieszając, aż masa ponownie się zagotuje. Gorącą masę wylać na biszkopt.Wyrównać powierzchnię.

Do posypania:
  • 65g zmielonych i uprażonych migdałów

Gotowy sernik posypać uprażonymi zmielonymi migdałami. Zostawić w temp. pokojowej do wystygnięcia, a następnie wstawić na noc do lodówki.


Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. pysznie wygląda, sięgnę po kawałeczek:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ojaa! w gotowanym serniku zakochałam się od pierwszego kęsa.. a co dopiero z migdałami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię gotowane serniki! Pięknie Twoj wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. jak długo trzeba gotować tę masę serową? tzn. od momentu postawienia na ogień, czy to jest kwestia 10 min, 30 min, czy jeszcze dłużej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od kuchenki i temperatury składników. Nie pamietam ile to u mnie było :)

      Usuń