Knedle serowe ze śliwkami






Wykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się da).
Knedle serowe ze śliwkami
Składniki na 20 szt.

Ciasto:
  • 650g twarogu półtłustego
  • 150g mąki pszennej
  • 70g zmielonych otrąb owsianych
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 20 śliwek węgierek
  • 10 łyżeczek cukru

Śliwki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż dłuższego boku do połowy, tak aby w dalszym ciągu były złączone. Usunąć pestki, a do środka wsypać po pół łyżeczki cukru i ponownie  złożyć połówki razem.
Zmielić twaróg w maszynce do mięsa.  Dodać mąkę, otręby i jajka.  Wymieszać. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto podsypując nieco mąką. Podzielić ciasto na pół i utoczyć dwa wałki. Każdy wałek podzielić na 10 porcji.  Porcję ciasta lekko spłaszczyć, i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć śliwkę, zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypana mąkę deseczkę.

Zagotować w garnku  1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku  knedle, delikatnie, aby się nie popsuły, najlepiej na łyżce cedzakowej. Przytrzymać chwilę każdy na łyżce w wodzie i dopiero opuszczać na dno, wtedy się do niego nie przykleją. Gotować 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Sos jogurtowy
  • 100g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru aromatyzowanego laską wanilii 
  •  cynamon do posypania

Wymieszać jogurt z cukrem pudrem. Gdyby sos był za gęsty można dolać 1-2 łyżki mleka. Polać knedle i  posypać cynamonem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

6 komentarze:

  1. Jakie smakowite knedle :) I jeszcze zdrowe, biorąc pod uwagę otręby. Chyba wypróbuję Twój przepis, bo już mi tęskno do takich knedli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie,naprawdę są pyszne

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie, zerknij na moje - nieco inne.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie serowe jeszcze przede mną

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie zamrozone sliwki.czekaja... juz chyba wiem jak zostana spozytkowane :-D

    OdpowiedzUsuń