Wczoraj wybrałam się do lasu na spacer i udało mi się znaleźć trochę kurek. Nie było tego dużo, ale na jakieś dwa skromne obiady wystarczy. Pierwszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy to wykorzystanie ich w akcji konkursowej „Dołącz do rewolucji na patelni” W ten sposób powstał ziołowy filet z kurczaka z kurkami. Do jego przygotowania użyłam nowego produktu firmy Winiary czyli „Papirus - pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich”. Pozwala on na szybkie i łatwe przygotowanie filetów, a że kurki też nie wymagają długiej obróbki termicznej , danie jest praktycznie gotowe w 10 minut. Mięso jest soczyste, ładnie zrumienione, pachnące ziołami i niestety bardzo słone. Dla mnie zdecydowanie za bardzo, ale może komuś innemu będzie ten smak odpowiadać.
Ziołowy filet z kurczaka z kurkami-przepis
Składniki dla 2 osób:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi
- 200g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 100g śmietany kremówki
- 100ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
- pieprz
Oczyścić grzyby i opłukać. Osączyć na sicie.
Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć ewentualny tłuszcz. Każdy
przekroić na pół. Ułożyć po dwa kawałki w jednym arkuszu papirusu. Rozgrzać patelnię i usmażyć filety zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po 5 minut z
każdej strony).
W tym czasie rozgrzać na drugiej patelni masło. Wrzucić kurki i czosnek
przeciśnięty przez praskę. Obsmażyć. Zdjąć je z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlać śmietankę i bulion.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut. Wlać mąkę
rozmieszaną z zimną wodą. Sos ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekane oregano. Ułożyć gotowe filety na półmisku. Rozłożyć wokół
nich kurki i polać sosem.
A jeśli tak jak ja też lubicie kurki zobaczcie także przepis na :
Smacznego :)
Aronia
Wyglądają bardzo fajnie, a z papirusem mam podobne odczucia;)
OdpowiedzUsuńPapirus jest świetny. A filet z kuraki wygląda wspaniale!!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł. Chętnie zjadłabym taki obiad :)
OdpowiedzUsuńsuper dzięki Tobie na nowo odkrywam w sobie pasje do gotowania;) tak trzymać!
OdpowiedzUsuńjak miło czytać takie komentarze, dziękuję :)będę się starać :)
UsuńWyglądają bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń