T
Ta słodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania ciasta. Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze łatwiej je usmażyć na jasnozłoty kolor bo cukier się nie pali, a po drugie uważam, że nie ma co przesadzać z pustymi kaloriami. Jak dla mnie wystarczająca jest posypka z cukru pudru.
Faworki-przepis
Składniki:
- 250g mąki
- 35g masła
- 4 żółtka
- 70g gęstej śmietany
- 3 łyżki spirytusu
- 500g smalcu do smażenia
- waniliowy cukier puder do posypania
Przesiać mąkę do miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż nie będzie przyklejać się do rąk. Ubijać ciasto wałkiem ze wszystkich stron dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Włożyć do foliowego woreczka i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Podzielic ciasto na dwie części. Po kolei kłaść każdy kawałek na oprószonej mąką
stolnicy i rozwałkować tak cienko jak na makaron. Pokroić radełkiem lub
nożem na paski o szerokości 3cm i długości ok. 8cm. W środku każdego
paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden z końców paska.
Rozgrzać na patelni z wysokim brzegiem smalec. Wkładać po 4-5 faworków. Gdy
się zrumienią z jednej strony, przewracać je widelcem na drugą.
Usmażone na jasnozłoty kolor wyjmować widelcem na papierowy ręcznik by
odsączyć z tłuszczu.
Po usmażeniu pierwszej partii wyjąć następną
porcję ciasta, rozwałkować, pociąć i usmażyć następne faworki. Jeszcze ciepłe
posypać grubo waniliowym cukrem pudrem.
Faworki-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
do ulubionych:)
OdpowiedzUsuń