Faworki





Ta słodka ozdoba karnawału jest znacznie łatwiejsza i szybsza do przygotowania niż pączki. Kuchnia polska zna wiele przepisów na faworki różniących się składem i sposobem zagniatania ciasta. Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze łatwiej je usmażyć na jasnozłoty kolor bo cukier się nie pali, a po drugie uważam, że nie ma co przesadzać z pustymi kaloriami. Jak dla mnie wystarczająca jest posypka z cukru pudru.


Faworki

Składniki:
  • 250g mąki
  • 35g masła
  • 4 żółtka
  • 70g gęstej śmietany
  • 3 łyżki spirytusu
  • 500g smalcu do smażenia
  • waniliowy cukier puder do posypania

Przesiać mąkę do miski. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż nie będzie przyklejać się do rąk. Ubijać ciasto wałkiem ze wszystkich stron dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Włożyć do foliowego woreczka i odstawić  w chłodne miejsce na godzinę.
Podzielic  ciasto na dwie części. Po kolei kłaść każdy kawałek na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować tak cienko jak na makaron. Pokroić  radełkiem lub nożem na paski o szerokości 3cm i długości ok. 8cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden z końców paska.
Rozgrzać na patelni z wysokim brzegiem smalec. Wkładać po 4-5 faworków. Gdy się  zrumienią z jednej strony, przewracać je widelcem na drugą. Usmażone na jasnozłoty kolor wyjmować widelcem na papierowy ręcznik by odsączyć z tłuszczu.
Po usmażeniu pierwszej partii wyjąć następną porcję ciasta, rozwałkować, pociąć i usmażyć następne faworki. Jeszcze ciepłe posypać grubo waniliowym cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze: